ZETApress

hírportál

Golden Globe-díjasok a Budapest Filmnél

Az idei Golden Globe-díjak közül négyet a Budapest Film kínálatában szereplő alkotások söpörtek be. A francia Szkafander és pillangó két díjat is nyert: egyrészt egy igen erős mezőnyben sikerült megkapnia a legjobb idegen nyelvű film elismerését, másrészt Julian Schnabelt a legjobb rendezőnek is megválasztották érte. A film Jean-Dominique Bauby, a francia Elle magazine egykori főszerkesztőjének hányattatásairól mesél ? Bauby karrierje csúcsán agyvérzést szenved, félig lebénul, de magatehetetlen állapotában is ragaszkodik az élethez.

Ehhez tartozik, hogy tegnap adták át a francia Golden Globe-nak becézett Lumiere-díjakat is, amelyeket a párizsi külföldi újságírók szavazatai alapján osztottak ki immár 13-ik alkalommal. Itt szintén a Szkafander és pillangó győzedelmeskedett, hiszen az év francia filmje elismerés mellett Mathieu Amalric révén a legjobb főszereplő díját is megkapta.

Kuriózum, hogy az idei Golden Globe-on a legjobb női mellékszereplő díját az a Cate Blanchett nyerte el, aki valójában egy férfit, méghozzá Bob Dylant alakítja az I?m Not There című, a rock-ikon életét feldolgozó zenés alkotásban. Szintén egy énekesnő, Marion Cotillard nyerte el a legjobb női főszereplő díját is, ő Edith Piaf megformálásáért. A Piaf szintén sikerrel szerepelt a Lumiere Awardson: Cotillardot itt is megválasztották a legjobb színésznőnek, míg a film a TV5Monde közönségdíját is hazavihette.

A Szkafander és pillangó magyarországi bemutatójának időpontja: január 31-e, míg az I?m Not There márciusban kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában. A Piaf című film megvásárolható exkluzív kétlemezes DVD-kiadásban, ajándék filmzenei CD-vel.

Szóljon hozzá!