ZETApress

hírportál

Tisztelgés Orhan Pamuk előtt

Hatalmas ? filmdíszletnek is beillő ? pelyhekben hulló hó fogadta az első munkanap a kelet-törökországi Kars városában a PASSPORT CONTROL 4. Nemzetközi Film és Fotó Műhely résztvevőit. A győri MEDIAWAVE Alapítvány és az Ankara Film Association közös szervezésében húsz, többségében magyar fiatal filmes, fotós, muzsikus és táncos érkezett e történelmében és jelenében is izgalmas területre, hogy török társaikkal együtt filmeket, fotókat készítsenek.

Érdemes elhelyezni e távoli, Magyarországtól háromezer kilométerre lévő, nálunk alig ismert várost térben és időben. E lépten-nyomon mitologikus időket idéző Kars és környezete a Kaukázus déli lejtőinél, az Ararát hegy közelében található. Ma többségében a törökországi kurd kisebbség lakja, számtalan kaukázusi néptöredékkel vegyesen. A stratégiailag fontos terület ma a médiafigyelem középpontjában áll a felújult török-kurd konfliktus nyomán, amelynek hátterében elsősorban nem etnikai problémák, hanem az amerikai-török hatalmi játszmák húzódnak.

Kars városában játszódik a 2006. évi irodalmi Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk: Hó című regénye, amely erőteljesen felkavarta a török közvéleményt. A szerzőt csak a világméretű tiltakozás mentette meg a börtöntől. A várost két magyar 48-as honvédtábornok ? Kmetty György és Guyon Rihárd ? védte sikerrel, Ismail és Kursid pasa néven a krimi háborúban.

A magyar filmesek kész filmtervekkel, előre megírt forgatókönyvekkel érkeztek a városba, amelyek többségét ? az előre nem ismert környezeti viszonyok okán ? az első napokban át kellett írni és a valós helyszínekre illeszteni. A magyar film körmeiket meresztgető legfrissebb generációját, az eggyel előttük járó, de már nemzetközi hírű filmrendező, Török Ferenc vezette és látta el hasznos tanácsaival. A fotósokat Szabó Péter fotográfus vezette be az ilyen speciális közegben való fotografálás rejtelmeibe.

A filmek szereplői, gyártást segítő hátterei török és kurd emberek voltak, valamint az Ankara Film Association szervezésében párhuzamosan zajló, utazó FESTIVAL ON WHEELS 13. Európa Filmfesztivál, amely Ankara ? Kars ? Samsun ? Sarajevo útvonalon halad, helyszínenként hat napon át terjesztve az európai filmkultúrát.

Röviden a végeredményről: a workshop ideje alatt hat kisjáték- és kísérleti filmet sikerült leforgatni S8 mm-es filmtechnikára (a Kodak támogatásával), valamint további három kisjáték, több dokumentumfilm és klip készült videotechnikára, amelyek hívása és vágása jelenleg zajlik és remélhetőleg az év elejére elkészülnek a kész produkciók. A fotósok megszámlálhatatlan képet készítettek a városban és kis kurd falvakban, amelynek egy szelektált változata már látható a MEDIAWAVE Fesztivál fotógalériájában. Ugyanitt a Passport Control fül alatt olvasható a Karsi napló fotómellékletekkel, valamint pár nap múlva felkerül a résztvevők élményeit, véleményeit tartalmazó, a forgatási körülményeket bemutató werkfilmek, filmtrailerek és a már elkészült rövidfilmek.

A MEDIAWAVE Fesztivál nemcsak a PASSPORT CONTROL 4. workshopot valósította meg Kars városában, hanem a fesztiválszervezők kérésére filmvetítést is tartott, valamint magyar zenekart és néptáncosokat is vitt magával a fesztiválra. A devecseri Fláre Beás cigány banda, Kovács Norbert Cimbi és Deésy Gábor Kacsa néptáncosok, három hivatalos és számos más koncertet adtak a fesztivál keretében, kis kurd falvakban és iskolákban. Nagy népszerűségre tettek szert a régióban. Egyik ? még nem kész ? dokumentumfilm épp az ő szemüvegükön keresztül mutatja be az ottani világot.

Az egyik cigány muzsikus egy idő után megjegyezte, hogy milyen érdekes, hogy Magyarországgal ellentétben ott sosem érezte, hogy megkülönböztetik őket cigányságuk okán, ellenben sok szeretetet és vendéglátást kaptak, amely nagyon meglepte őket. Egyik filmes fiatal jegyezte meg találóan, hogy ha csak a fele lenne igaz annak, amit a csapat vendégszeretetben, barátságban és segítőkészségben kapott a helyi emberektől, akkor is erősen át kell értékelni a magyaros vendégszeretet mára kissé megkopott fogalmát.

Szóljon hozzá!