ZETApress

hírportál

Mario Monicelli-bemutató a Filmszemlén

Mario Monicelli az idei MittelCinemaFest 2007 ? V. Közép-európai Olasz Filmfesztivál díszvendége. Ebből az alkalomból ma délben a budapesti Olasz Kultúrintézetben sajtótájékoztatót tartottak, melyen nem csak az újságírók, de minden kedves érdeklődő találkozhatott az olasz komédia nagy mesterével, Mario Monicellivel. A sajtótájékoztatón a Mester a legutóbbi, A sivatag rózsái című filmjét mutatta be, melyet este 8 órai kezdettel vetítenek a Puskin moziban.

A sajtótájékoztatón röviden szó esett arról a Monicelli retrospektív sorozatról, melyet december 6-a és 19-e között az Örökmozgó Filmmúzeumban tekinthet meg a közönség. A sorozat filmjei: Kedves Michele (1976), Hűtlen asszonyok (1952), Az ezredeseket akarjuk (1973), Brancaleone ármádiája (1966), Elvtársak (1963), Casanova ?70 (1965), Férfiak póráz nélkül (1975), Az orvos és a sarlatán (1957), Boccaccio ?70 (1962), Tündéri nők (1966), Rendőrök és tolvajok (1951).

Mario Monicellit szoros szálak fűzik Magyarországhoz, mivel első filmjét (I ragazzi della via Pál) és annak forgatókönyvét Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. regénye alapján készítette 1935-ben. A sajtótájékoztatón a rendezőn kívül részt vett Őexc. Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, Irene Bignardi, a FILMITALIA elnöke és Arnaldo Dante Marianacci, az Olasz Kultúrintézet igazgatója is.

A sivatag rózsái 1940-ben játszódik a líbiai sivatag isten háta mögötti oázisában, ahol az olasz hadsereg egyik egészségügyi különítménye táborozik. Az oázisban él egy olasz szerzetes, aki minden erejével azon van, hogy segítsen a helyi lakosságon. Munkájába bevonja a hadsereg tagjait is. A háború valami távoli, elvont dologként van jelen, ám az események hamarosan felgyorsulnak Észak-Afrikában: Graziani tábornok győzelmes előrenyomulása az egyiptomi határ felé hirtelen kétségbeesett meneküléssé változik az egyre súlyosbodó angol fenyegetés hatására.

Holnap, szombat este, Alessandro Angelini Sós lég című filmjét vetítik. A film egy harminc körüli férfiről, Fabióról szól, aki nevelő egy börtönben. Egy nap bekerül a börtönbe Fabio apja, akit emberölésért ítéltek el, s akit Fabio hatéves kora óta nem látott. Ekkor veszi kezdetét kettejük drámája, elmesélik egymásnak, mennyit szenvedtek egymás nélkül?

Vasárnap este Saverio Costanzo második filmjét vetítik, Emlékezetemre címmel. A történet főszereplője egy fiatalember, Andrea, aki elhivatottság híján, úgy dönt, hogy novícius lesz a jezsuitáknál. Meg van győződve arról, hogy a rendház szigorú szabályai segítenek abban, hogy megszabaduljon zavaros, ellentmondásos érzelmeitől. A rendházi élet fegyelmével való találkozása arra kényszeríti ugyanis a fiatalembert, hogy felismerje kicsoda is valójában. A közönség körében nagy sikert arató MittelCinemaFest 2007 – V. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál jövő csütörtökön ér véget.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Costanzo és Ozpetek filmjei a Fesztiválon
  2. ZETApress » Filmszemle januárban

Szóljon hozzá!