ZETApress

hírportál

A MEDIAWAVE Törökországban

Míg a média különböző vészforgatókönyveket gyárt a lehetséges török?kurd háborúról, a győri székhelyű MEDIAWAVE Alapítvány holnaptól jövő csütörtökig filmes, fotós műhelyt tart Törökországban. A MEDIAWAVE immáron negyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi filmes, fotós műhelyét, a PASSPORT CONTROL 4-et, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A műhely tizenhárom magyar, két ukrán és egy török résztvevője útra készen áll, hogy a főleg kurdok lakta Karsban a helyi filmes fesztivál, a European Films on Wheels időtartama alatt filmezzen, fotózzon, zenéljen, alkosson. A küldöttséget Török Ferenc filmrendező, Szabó Péter fotográfus és Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE igazgatója vezeti.

A PASSPORT CONTROL 4. workshop filmes részlegét fiatal, tehetséges, számos díjjal elismert résztvevők alkotják. Béres Dániel kisjátékfilmje, a Páternoszter (2004) körbejárta a világ filmfesztiváljait, 2003-as dokumentumfilmjével, a Menjünk!-kel díjakat hozott el a Dialektus Filmfesztiválról, a MAFSZ-ról és a CINEFEST-ről. Csuja László a Személyvonat érkezik abszurd dokumentumfilmjéért a Magyar Narancs különdíját nyerte el a tavalyelőtti Diákfilmszemlén, az Apu kocsit hajt abszurd videó klipért a Diákfilmszemle fődíját tudhatta magáénak 2003-ban.

Somogyvári Gergő, a Színház- és Fimművészeti Egyetem operatőrszakának végzős diákja, illetve a Duna Műhely filmese, az idén készült Lanterna ? Ahol a magány se jár c. dokumentumfilmjével készül meghódítani a világ filmfesztiváljait. Zomborácz Virág, a Színház és Filmművészeti Egyetem mozgóképtudomány szakos hallgatója A macska szerepe a francia irodalomban című kisjátékfilmjével a tavalyi Magyar Filmszeme versenyprogramjában szerepelt sikerrel.

A Király Tamás és Kiss ?Gravi? András alkotópáros a Diákfilmszemle fődíját hozhatta el a Márk evangéliuma című kisjátékfilmjéért, amit a MEDIAWAVE második nemzetközi filmes és fotós műhelyében, a PASSPORT CONTROL 2-ben forgattak le. A filmesekkel tartanak fiatal fotográfusok is, Rechnitzer Zsófia, Hernyák Kristóf, illetve az ukrán Anna Kazanova utazik Karsba. A Fesztivál vendégül látja a Flare Beás együttest is.

A tavaly útjára indított PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film és Fotó Műhely célja, hogy az Európa különböző régióiban élő fiatalok ? figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű régiókhoz, ill. etnikai kisebbségekhez tartozók bevonására – kapcsolatteremtését segítse, miközben megismertesse őket egymás kultúrájával a műhely fő médiuma, a vizualitás (mozgókép és állókép) segítségével.

A tavalyi és az idei MEDIAWAVE fesztiválok után a PASSPORT CONTROL 3-nak idén szeptemberben a novoszibirszki ?MEETINGS IN SIBERIA? Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál adott otthont. Az eddigi műhelyeken elkészült filmek közül számos alkotás került be különböző fesztiválok versenyprogramjába. A MEDIAWAVE Alapítvány már a következő évi műhely tervét is előkészítette. A PASSPORT CONTROL 5. Nemzetközi Koprodukciós Műhely jövő év április 24-e és május 3-a között zajlik majd. A részvétel és a nevezés feltételei november 15-től olvashatóak az oldalukon. Erre a programra egyéni alkotók (rendező, operatőr, vágó) és két-háromfős alkotócsoportok jelentkezését várják a szervezők.

Szóljon hozzá!