ZETApress

hírportál

Negyedik verzió Budapesten

42 merész hangvételű film 26 országból a fő programban, 34 mozi premier; hommage ř Nick Broomfield; magyar panoráma; délelőtti diák mozi, filmes workshop és fotókiállítás: ez az idei terítés. A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai, magyar, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm termésből ? válogatás a több mint 450 benevezett alkotásból. A filmek témáiból: politikai elnyomás, fanatizmus, háborús zónák, nacionalizmus, gender, szegénység, migráció, illegális munka, család, nemi identitás, vallás és transzcendencia, populizmus, rasszizmus, globalizáció.

A vetítések után vendégeink a filmek alkotói, újságírók, az adott téma szakértői. A részletes program honlapjukon található. A nyitóest holnap este7 órakor lesz a Toldi moziban. A fesztivált Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke nyitja meg. A nyitófilm a Szavazz rám, légyszí! (Weijun Chen, China, 2006, 55 perc.)

Általános iskola Vuhanban, Kína középső részén. Nyolcéves gyerekek versengenek az osztálytitkári posztért. Szüleik egykéik sikere érdekében besegítenek. Demokráciakísérlet Kínában. Díszvendég Jean Tsien, a film vágója, akivel Stohr Lóránt beszélget. A közönség-díj ezer dollár. Szavazatával járuljon hozzá Ön is a díj odaítéléséhez! A fesztivál védnökei: Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság.

Szóljon hozzá!