ZETApress

hírportál

SiCKO a filmvásznon

Az a két kifejezés, hogy egészségügyi ellátás és vígjáték aligha szokott ugyanabban a mondatban felbukkanni, de az Oscar-díjas rendező, Michael Moore, legújabb filmjében, a SiCKO-ban (gumikesztyűs) kéz a kézben haladnak egymás mellett. A 113 perces színes, feliratos amerikai dokumetumfilm-vígjátékot ma délelőtt láthattuk az Odeon Lloyd moziban.

A film több átlagos amerikai állampolgár ügyének bemutatásával nyit, akiknek életét szétzilálta, tönkretette ? és néhány esetben bevégezte -, valamiféle egészségügyi ellátási katasztrófa, így nyilvánvalóvá válik, hogy a válság nem csupán azt a 47 millió polgárt érinti, akik biztosítás nélkül élnek, hanem azokat is, akik lelkiismeretesen fizetik járandóságaikat, ám a bürokrácia bármikor lesújthat rájuk is.

A rendező magával visz minket egy földkörüli útra, amely során olyan országokat látogatunk meg, mint Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország, ahol minden állampolgár alanyi jogon részesül ingyenes egészségügyi ellátásban. Végezetül olyan mentőmunkásokat mutat be, akik immunrendszeri betegségekben szenvednek, ám az Egyesült Államokban megtagadják tőlük a megfelelő orvosi ellátást.

A SiCKO ugyanazon a provokatív és szenzációvadász ösvényen jár, mint a rendező előző filmsikerei, az Oscar-díjas Kóla, puska, sültkrumpli és minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje, a Fahreinheit 9/11. Az ostoba és néha kegyetlen amerikai egészségügyi ellátási rendszer szívvel-lélekkel felvázolt portréja, melyhez Mark Twain és a híres amerikai komikus és társadalomkritikus, Will Rogers, nyomdokaiban járva a humort használja eszközéül. Rendezte Michael Moore, a főszerepekben rajta kívül Reggie Cervantes, John Graham, William Maher, Linda Peeno alakít maradandót. Bemutatója jövő csütörtökön lesz a Budapest Film forgalmazásában.

Dolina az Odeonban

A szüntelenül érkező szeméttől bűzlő-poros világvégi helyre (amit még a folyója is meg-, illetve elkerült) érkezik az olasz földre elszármazott Gabriel Ventuza (az ismert színész, Giannino Giannini fia: Adriano), hogy atyja földi maradványait kihantoltassa, és elvigye. A különös településen furcsa szerzetesek gyakorolják a hatalmat, inkább valami katonai szervezetre emlékeztetnek ? nem véletlenül vezetőjük, Kosztin (Bán János) valaha ezredesi rangban katonáskodott ?, műszakállakkal, kutyákkal, szögesdrótos táborral.

A pénzétől, ruhájától megfosztott Gabriel kénytelen beállni a sorba (tábori pap lesz), hogy valahogy előteremtse az illegális exhumálás drága költségeit. Persze erre valós reménye sincs, mint ahogy a szervezet érsekének látogatására olyan harsányan készülődő dolinaiknak, hogy a papi főnök tényleg erre kanyarodik. Gabriel persze próbálkozik, ambivalens viszonnyal közelít a város úrnőjéhez, Colentina Dunkához (Molnár Piroska), aki egyedül képes, hogy segítsen neki, más kérdés, hogy akar-e, vagy sem. Végül megcsillan a lehetőség, hogy a férfi sikerrel járjon, és a ?mellékesen talált gyémántját?, a szép és ártatlan Nataliát (Stefania Rivi) is magával vigye, de világossá válik: minden ellenállás hasztalan. Bogdanski Dolinától, a Dolinából nincs menekvés.

A filmdráma ? melyet a SiCKO után láthattunk délután az Odeon Lloyd moziban ? Bodor Ádám: Az érsek látogatása című regénye alapján készült. Rendező: Kamondi Zoltán, szereplők: Adriano Giannini, Molnár Piroska, Bán János, Törőcsik Mari. Bemutató jövő csütörtökön, a Hungarotop forgalmazásában. Bővebb információ itt található.

Siker felé Megy a gőzös a premier előtt

Az elmúlt héten számoltunk be Koltai Róbert új filmjéről, mely az elővetítéseken kiemelkedő sikert ért el. Csongrád városában négy nap és nyolc mozielőadás alatt 1800-an voltak rá kíváncsiak. Ez egyedülálló teljesítmény, mert ennyi idő alatt, ennyi néző még egy filmet sem nézett meg a helyi moziban.

Koltai legújabb filmje az Indul a bakterház szellemi örökségét folytató vígjáték, melyet az alkotó nemcsak rendezett, hanem a tőle megszokott módon színészként is közreműködött. Az általa alakított Bajusz János partnere Pogány Judit volt, akinek elmondása szerint kedvence a búgató-poros jelenet; valamint Gesztesi Károly, azaz Köles atya, továbbá a csendőröket alakító Szabó Győző és Pindroch Csaba, és a nélkülözhetetlen szerelmespárt alakító két ifjú tehetség: Egres Katinka és Szabó Kimmel Tamás. Az alkotók úgy vélik, hogy a tény, miszerint a forgatás helyszínéül szolgáló, 18 ezer lakosú városban ilyen sokan kíváncsiak a filmre, előre vetíti: a Megy a gőzös sínen van, s már holnaptól látható a hazai mozikban, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!