ZETApress

hírportál

Tóth Csabát díjazták

A legjobb kelet-európai forgatókönyv díját a Tóth Csaba-Gál Péter szerzőpáros kapta a Weekend-ért, Madarász István pedig a Loop című szkriptje alapján a legjobb rövid prezentációt, azaz pitch-et produkálta ? derült ki a játékfilmes és televíziós forgatókönyvírással foglalkozó, Fade In által szervezett pitchfórum díjátadóján szerda este. Az olasz Paolo Poti a nemzetközi zsűri különdíjával, a Svájcban élő makedón Mitko Panov pedig a legjobb forgatókönyv díjával távozhatott Pécsről.

A pitchfórum nem más, mint egy nemzetközi filmötlet-börze, mondta Krigler Gábor, a háromnapos szakmai fórum főszervezője. A Filmhu Forgatókönyvíró Iskola alapítója nagyon fontosnak nevezte, hogy az európai filmfesztiválok mintájára Magyarországon is létrejöjjön a lehetőség, hogy a hazai filmírók és rendezők nemzetközi finanszírozót találhassanak filmtervükhöz.

Az esemény a térségben először hozza össze a régió legtehetségesebb fiatal forgatókönyvíróit Európa prominens producereivel, abban a reményben, hogy határokon átívelő munkakapcsolatok és szakmai ismeretségek alakulnak ki, melyek előrelendítik a kontinens és szűkebb környezetünk filmiparát. Mindehhez ideális helyszínt nyújthat Európa 2010-es kulturális fővárosa, Pécs és fejlődő nemzetközi filmfesztiválja, a Moveast. A beküldött forgatókönyvek alapján az előzsűri májusban választotta ki a programban résztvevő tizenkettőt. A CEPF zsűrije ezután részletes szakmai véleményt írt a tucatnyi szkriptről, így a résztvevőknek volt alkalmuk egy érettebb változattal készülni a pitchfórumra.

Így öt magyar résztvevőn kívül három lengyel, valamint egy-egy szlovák, macedón, olasz, holland, brit, spanyol, német író mutatkozhatott be a nemzetközi zsűrinek: a görög Christina Kallasnak, a lengyel Maciej Karpinski-nak, a brit Richard Kwietniowski-nak, valamint az olasz Giovanni Robbiano-nak. A háromnapos, Pécsett megrendezett fórum zárónapján, szerdán a résztvevők mindössze öt percet kaptak arra, hogy 15 fős produceri testület előtt eladják forgatókönyvüket.

Tóth Csaba, a Weekend forgatókönyvírója

Egy vadásztársaság kirándul Erdélyben. Meglehetősen arrogánsan viselkednek a csángókkal, súlyos sértéseket vágnak a fejükhöz, amit ezek a derék emberek ősi törvényeik szerint torolnak meg ? mesél a Weekend, a legjobb kelet-európai forgatókönyv tartalmáról Tóth Csaba, az egyik szerző ? a feszültség gyilkosságig fajul. Egy polgári jogi ügyvéd is szerepel a filmben, így mutatjuk be, hogy a jogi gyakorlat sokszor ütközik a természetes erkölcs diktálta szabályokkal.

A pitchfórummal kapcsolatban Tóth Csaba elmondta, hogy a zsűri előtt a thriller-vonalat emeltük ki a történetből, mert úgy gondoltuk, ez a producerek számára ez a legizgalmasabb, a leginkább eladható. A díjnyertes forgatókönyv története sokrétegű, így akár kiemelhettük volna a drámát, a vadásztársaság széthullását, de az talán rossz döntés lett volna. Tóth Csaba remek alkalomnak találta a bemutatkozási lehetőséget, hiszen ? mint mondta ? a producereknek általában nincs arra idejük, hogy ennyi energiát fordítsanak egy-egy forgatókönyvre. Az sem mellékes, hogy mintegy kéttucatnyi producerrel ismerkedhettek meg a fórumon.

Valószínűleg könnyebben fogunk szerződést kapni. Már most több producer megkeresett engem és Gál Pétert, így van esély rá, hogy 2009. február elején már nem csak papíron, hanem a filmvásznon is létezni fog a vadásztársaságot felmorzsoló Weekend. Ebben a szakmában rugalmasan kell kezelni ezeket a döntéseket ? felelte arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a Weekend leendő producere túlságosan sokat változtat majd a forgatókönyvön ? ugyanakkor nem gondolom, hogy áthelyezhető lenne a történet a tenger mélyére, vagy a dzsungelbe.

A díjazottak névsora

Mitko Panov ? A legjobb forgatókönyv ? Macedónia/Svájc, Paolo Poti ? A zsűri különdíja ? Olaszország, Tóth Csaba és Gál Péter ? A legjobb kelet-európai forgatókönyv ? Magyarország és Madarász István ? A legjobb prezentáció ? Magyarország, adta hírül a Moveast Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!