ZETApress

hírportál

Elindult a Moveast

Örülök, hogy itt lehetek, fogalmazott nemes egyszerűséggel Koltai Lajos operatőr, filmrendező a pécsi Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ? leánykori nevén a Pécsi Filmünnep ? megnyitó sajtótájékoztatóján, vasárnap délután. A közel száz filmet felvonultató, egy hétig tartó rendezvény nyitófilmje, az Este direktora személyes élményeivel folytatta: kezdő filmesként ebben a városban vett részt a legtöbb filmfesztiválon. Hozzátette még, hogy a vidéki forgatások hangulatát is különösen kedveli, titokzatosabbnak tartja.

A Moveast főszervezője, Gyimesi Kinga a fesztivál nevével kapcsolatban elmondta: a külföldiek kedvéért változtatták azt meg, így könnyebb ?eladni? a rendezvényt. Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere úgy látja: a városvezetés öt évvel ezelőtti elképzelése, hogy Pécs filmközponttá váljon, lépésről lépésre megvalósulni látszik, és ehhez nagyban hozzájárul ez a rendezvény. Az Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója, Méhes Márton pedig bejelentette: valódi stratégiai együttműködés valósult meg a Moveast és a kulturális főváros projekt között, a filmünnep szerves és fontos része lesz a 2010-es rendezvénysorozatnak.

Zsigmond Vilmos operatőr, a nemzetközi zsűri magyar tagja elmondta: örül annak, hogy fiatal, elsőfilmes rendezők munkáit ismerheti meg. A nemzetközi zsűri egyébként négytagú: Zsigmond Vilmoson kívül Ivan Nichev bolgár, Sergey Masloboishchikov ukrán, illetve Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezők bírálják majd az alkotásokat, adta hírül a Moveast Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!