ZETApress

hírportál

C.R.A.Z.Y.

1960. december 25. Zachary Beaulieu (Marc-André Grondin) meglátja a napvilágot egy öt fiúgyermekes család negyedik gyermekeként. A család egy teljesen hétköznapi külvárosi família, szerető anyával (Danielle Proulx), és egy kissé mogorva apával (Michel Côté), aki nagyon büszke fiaira. Gyönyörű gyermekkor veszi kezdetét, melyben egymást érik a karácsonyok és születésnapok, melyet megtölt a legidősebb Beaulieu mindenütt jelenlévő hangja, ahogy Aznavour Emmene-moi au bout de la terre című dalát énekli. Ez azonban sajnos nem tart sokáig.

Ezzel kezdődik a C.R.A.Z.Y. című film, mely egy olyan különleges kisfiú felnőtté válásának történetét meséli el, aki még önmaga megtagadásától sem riad vissza annak érdekében, hogy felkeltse édesapja érdeklődését.

A film Zac bátyjaival, a Pink Floyd-dal és a Rolling Stones-szal körülvett történetét meséli el 1960-tól egészen 1980-ig, a motoros kalandoktól a lányokig, titokban elszívott cigarettákról, jelentős és kevésbé jelentős nézeteltérésekről, valamint leginkább az apjáról szól, akit olyannyira szeretne megtalálni. A film egy a zenén és lázadáson keresztül vezető, humorral fűszerezett misztikus utazás Jeruzsálembe – ?a világ végére?, ahogy apja mindig énekelte – akire ezen a távoli helyen talán végül rátalál majd?

Jean-Marc Vallée rendező filmje számos díjat nyert: többek között a tavalyi Torontói Filmfesztiválon megkapta a legjobb kanadai filmnek járó díjat. A Kanadai Film- és Televíziós Akadémia tíz Genie-díjjal, a kanadai Oscarral tüntette ki a filmet, köztük a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek, legjobb színésznek és színésznőnek, valamint legjobb forgatókönyvírónak járó díjjal.

A 127 perces kanadai játékfilmet július 13-ától vetítik a mozik a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!