ZETApress

hírportál

A Time (Shi gan) volt a nyitófilm Karlovy Vary-ban

A dél-koreai Kim Ki-duk rendező tizenharmadik munkája indította a június 30-án kezdődő Karlovy Vary Filmfesztivál programját. A mester maga is jelen volt a nyitóvetítésen. A nagy múltú mustrát, amely a térség egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja, idén negyvenegyedik alkalommal rendezik meg.

Kim Ki-duk új filmje, a Time az identitás problémáját járja körül egy szerelmespár történetének keretében. Se-heui és Ji-woo szeretők, ám a lány az idő múlásával rettegni kezd a szenvedély elmúlásától. Megszállottja lesz a gondolatnak, hogy partnere megunja minden nap az ő arcát nézni, ezért bejelentkezik egy plasztikai sebészhez. Átoperáltatja az arcát és eltűnik. A fiú hónapokig keresi őt, majd találkozgatni kezd más nőkkel. Egészen addig utasít vissza mindenkit, míg egy nap bele nem botlik egy kávézó pincérnőjébe, Sae-heui-ba. Hamarosan nemcsak a nevek hasonlatosságán gondolkodik el, hanem felfedi a titkot, a lány inkarnációját, és radikális lépésre szánja el magát

A Screen kritikusa megemlíti a jellegzetesen kim ki-duk-i kezdőjelenetet, amely egy plasztikai sebészeti beavatkozás a maga véres valóságával, és kiemeli a kontrollálhatatlan frusztráltságot hatásosan megjelenítő színésznői alakításokat.

A Variety még szélesebb kontextusba helyezi a film témáját, mint társadalmi problémát: egy közelmúltbeli felmérés szerint Dél-Koreában a húszas éveiben járó nők fele átesett plasztikai beavatkozáson a tökéletes arc eszménye miatt.

Az alkotást a Budapest Film forgalmazza.

Szóljon hozzá!