ZETApress

hírportál

Ide nekem az Arany Oroszlánt!

Ang Lee kémfilmje, a Lust, Caution kapta a 64. Velencei Filmfesztivál fődíját. A legjobb rendező Brian De Palma lett, a legjobb színésznőnek járó szobrot Cate Blanchett vehette át a Bob Dylan-filmben nyújtott alakításáért. A Mostra, a világ legelőször megrendezett filmfesztiválja idén ünnepelte 75. születésnapját. A különleges alkalom különleges eredményeket szült. A fesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt Ang Lee kapta második világháborús Mata Hari-történetéért.

Az alkotó már részesült ebben az elismerésben: két évvel ezelőtt a Brokeback Mountain ? Túl a barátságon című filmje nyert. A Lust, Caution (Se, Jie) főszerepében az ázsiai film új csillagának kikiáltott ifjú Tang Wei, valamint a hongkongi színész ikon, Tony Leung látható.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt Brian De Palma kapta iraki témájú dolgozatáért. A Redacted Irakban szolgáló amerikai katonák történetét meséli el, akik megerőszakolnak és meggyilkolnak egy 15 éves helyi kislányt, aztán családját is. A különféle filmes technológiát – HD-videót, digitalis kamerát, internetről letöltött anyagokat és hagyományos filmet – ötvöző opusz pengeéles vitairat aktuálpolitikai vonatkozásával és nyilvánvalóan háborúellenes üzenetével.

Todd Haynes az első filmrendező, akinek vele kapcsolatos filmtervére rábólintott az amerikai folkénekes legenda, Bob Dylan. Az I?m Not There rendhagyó módon meséli el a sztár életét, életének és alkotói korszakának változásait más és más figurákkal megszemélyesítve,így lett Dylan alteregója Christian Bale.További szereplők: Heath Ledger, Richard Gere és Cate Blanchett is. A színésznő alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó Volpi Kupát, a film pedig a zsűri megosztott különdíját kapta. A filmek hazai bemutatója jövőre várható, forgalmazójuk a Budapest Film.

Nincs kegyelem az Európai Oscarért

Pusuma Dénes történetével neveztünk be az Európai Oscarért folyó küzdelembe. Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje egy ártatlanul elitélt cigányemberről szól, akit két és fél év után engednek ki a börtönből. Nem örülhet a szabadságnak, lakóhelyén megbélyegzettként él, ezért az öngyilkosságba menekül. A márciusi díszbemutató óta járják a filmmel alkotóik az országot. Szeretnék legyőzni a cigányság iránti előitéletet, de csak kevés sikerrel. Talán a határainkon túl nagyobb szerencséjük lesz.

Szóljon hozzá!