ZETApress

hírportál

Grindhouse a Moziünnepen

A Moziünnep alkalmából most négy alkalommal láthatják a rajongók a Tarantino és Rodriguez által rendezett Grindhouse eredeti, teljes verzióját ? Európában egyedülálló módon! Az idei Moziünnepet augusztus 30-a és szeptember 2-a között rendezik meg. A celluloid ünnep keretén belül minden filmet maximum 360 forintos áron nézhetnek meg a szélesvászon szerelmesei.

A Grindhouse eredeti amerikai verzióját az USA-n kívül sehol nem vetítették még, így a két mester hazai rajongóinak különleges és egyedülálló élményben lesz része. A Terrorbolygót és a Halálbiztost a közéjük ékelt ál-trailerekkel együtt a Kossuth mozi két alkalommal, a Toldi mozi és a Corvin mozi egy-egy alkalommal vetíti eredeti nyelven, felirat nélkül. Jegyelővétel augusztus 27-től lehetséges.

Menzel lesz a díszvendég

Az országos rendezvénysorozat ezévi díszvendége Jiri Menzel, aki új filmje, az Őfelsége pincére voltam díszbemutatójára érkezik Budapestre. Menzel legújabb filmje, az Őfelsége pincére voltam című alkotás Bohumil Hrabal keserédes regényének adaptációja, melyet a közönség a Moziünnep alatt premier előtt tekinthet majd meg. A film szeptember 6-án a Budapest Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Jiři Menzel és Bohumil Hrabal neve fogalom nemcsak Közép-Kelet Európában, hanem az egész világon. Kettejük együttműködéséből született az Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok és az örök klasszikus, a Sörgyári capriccio. Az életet és az emberi lelket kívülről-belülről ismerő író és rendező humánuma és humora generációk számára meghatározó alapélmény. Az Őfelsége pincére voltam igazi esemény, hiszen a két alkotónak ez a hatodik találkozása a filmvásznon, és Menzelnek több mint tíz év után ez az első filmrendezése.

Hat Velencében debütáló művet forgalmaz a Budapest Film

Az augusztus utolsó napjaiban induló 64-ik Velencei Filmfesztivál programjában szereplő hat film forgalmazási jogát vette meg a Budapest Film. Köztük szerepel Peter Greenaway, Ang Lee, Todd Haynes és Brian De Palma legújabb alkotása. Augusztus 29-e és szeptember 8-a között 64-ik alkalommal rendezik meg a Velencei Filmfesztivált. Az 1932-ben alapított, patinás filmes mustra idén ünnepli 75-ik születésnapját. A Budapest Film által forgalmazott filmek közül öt indul versenyszekcióban, egyet vetítenek versenyen kívül.

Lust, Caution a címe Ang Lee második világháborús Sanghaiban játszódó romantikus háborús drámájának. A kémtörténet középpontjában egy fiatal nő, Wang Jiazhi áll, akinek a befolyásos helyi hatalmasság, Mr.Yee bizalmába, sőt, szívébe kell férkőznie. A férfi főszerepben egy igazi ikon, Tony Leung látható, az ifjú nőt pedig az ezzel a filmmel debütáló Tang Wei alakítja, akit máris az ázsiai film új csillagának tartanak.

George Clooney alakítja a címszerepet a Bourne-trilógia forgatókönyvét jegyző Tony Gilroy első rendezésében. Az elvált, kiégett ex-büntetőjogi ügyész, Michael Clayton New York legnagyobb ügyvédi irodájának dolgozik. Amikor a cég briliáns ügyvédje, Arthur Eden elszabotál egy ügyet, Clayton a karrierje és élete legnagyobb kihívásával kerül szembe. A fordulatos thriller további szerepeiben Tilda Swinton, Sydney Pollack és Tom Wilkinson látható.

Elkészült Todd Haynes rendhagyó életrajzi filmje, az I?m Not There az amerikai dalszerző-énekes legendáról, Bob Dylanről. A szereposztásból heten, például Richard Gere, Heath Ledger, Christian Bale és meglepő módon még Cate Blanchett is Bob Dylan életének különböző szintjeit és aspektusait testesítik meg. Ez az első életrajzi jellegű játékfilm, amely a zenei legenda jóváhagyását is megszerezte.

Brian De Palma legújabb dolgozatának témája Irak. A Redacted az iraki háborús konfliktusban harcoló amerikai katonák történeteinek montázsa, amely arra fókuszál, milyen új módokon fedezi a média a háborút. Velencében lesz a bemutatója Peter Greenaway Éjjeli őrjáratának (Nightwatching). Az extravagáns, egzotikus, és mozgalmas film Rembrandt szakmai és szerelmi életét dolgozza fel a brit mestertől megszokott festői látványvilággal.

Versenyen kívül vetítik Shari Springer Berman és Robert Pulcini Dadusnaplóját (The Nanny Diaries), amelyben a Scarlett Johansson által alakított iskoláslány dadusnak szegődik egy gazdag New York-i családhoz, és természetesen meg kell küzdenie a rakoncátlan kölykökkel, az iskolával, és egy új románccal. A hazai bemutatók tervezett időpontja: Michael Clayton ? 2008. február vége, Lust, Caution ? 2008. március vége, I?m not there ? 2008. nyara. A Redacted az Éjjeli őrjárat és a Dadusnapló ugyancsak jövőre kerül a nézők elé.

Szóljon hozzá!