ZETApress

hírportál

Nem látom a bajuszodat, most lesz neked jaj!

Képzeld csak el, hogy egy napon leborotválod a bajuszod, ami az elmúlt tíz évben az arcod éke volt, hogy megnevettesd a feleséged és a barátaid. Ez azonban senkinek sem tűnik fel, vagy, ami még rosszabb, mindenki úgy tesz, mintha észre sem venné. Így már nincs kedved nevetni. Hiába ragaszkodsz hozzá, mindenki azt állítja, hogy soha nem is volt bajuszod. Nem lehetne ezzel az őrületbe kergetni? Talán épp ezt akarják elérni? Vagy a világ állt teljesen a feje tetejére?

Marc – A bajusz című film főszereplője – hirtelen szeszélytől vezérelve leborotválja a bajuszát, de hazatérő felesége nem vesz észre rajta semmilyen változást. A dolog egyre különösebbé válik, amikor sem a barátai, sem a kollegái nem veszik észre, hogy nincsen többé bajusza. Marc úgy érzi, hogy jó viccből is megárt a sok, és arra kéri Agnest, hogy hagyja abba a játékot. Ám Agnesnek a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy Marc mire gondol. Amikor a sértett férj kimondja, hogy leborotvált bajuszáról van szó, a feleség kétségbeesetten bizonygatja, hogy Marc-nak sohasem volt bajusza.

A férfi kétségek között vergődik: kezd megőrülni vagy egy összeesküvés áldozata, amelyet a saját felesége irányít a háttérből? Valóság és képzelet egyensúlya megbillen, és Marc elindul, hogy bizonyítékot keressen az igazára. S hogy sikerül-e neki, azt Emmanuel Carrere nyolcvanas években írt regényének filmváltozatából ismerhetjük meg. Vincent Lindon és Emmanuelle Devos nagyszerű alakítása feszültté és megrendítővé teszi az enigmatikus történetet. Philip Glass zenéje pedig misztikus atmoszférába burkolja a film sötét és baljós áramlásait.

Magyar hangokat ne keressünk a filmben, mert a másfél órás produkciót francia felirattal vetítik a Budapest Film terjesztésében július 6-tól. A fotót is honlapjukról kölcsönöztük.

Szóljon hozzá!