ZETApress

hírportál

Most vagy soha!

Az alkotók jelenlétében mutatták be tegnap este a március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról szóló Most vagy soha! című történelmi kalandfilmet az Aréna Plázában, melyről a független objektív sajtó (fos) kemény kritikát fogalmazott. A 135 perces kalandfilmet mától országszerte vetítik.

Tegnap este 900 meghívott vendég tekintette meg a nagyszabású produkciót, amely száz forgatási nap, egy év előkészítés és másfél év utómunkával jött létre. A díszbemutató előtt a vörös szőnyegen vonultak végig a Most vagy soha! szereplői és alkotói. A Petőfi-film kulisszatitkai idekattintva olvashatók.

Káel Csaba a vetítés előtt hangsúlyozta: a Most vagy soha! rólunk szól, a hőseinkről, a hazaszeretetről és a szabadságvágyról. A magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint nagyon fontos a márciusi ifjakról, Petőfiről filmet készíteni! Emlékeztetett arra is, hogy Mihalek Zsuzsa magyar berendező megkapta idén az Oscar-díjat, mely ékes bizonyíték arra, hogy Magyarországon kiváló minőségben készülnek filmek. Ez a magas színvonal rendelkezésére állt a Most vagy soha! stábjának is.

Rákay Filip elmondta, hogy öt évvel ezelőtt kezdték el írni Szente Vajkkal a forgatókönyvet, aztán csatlakozott hozzájuk Kiss-Szabó Márk, majd nem sokkal később Lóth Balázs kérték fel, hogy ezt az álmot együtt váltsák valóra – idézte fel a kreatív producer, forgatókönyvíró. A koronavírus-járvány miatt viszont majdnem egy évig nem tudták elkezdeni a film előkészítését, ezért csúszott a Petőfi bicentenáriumára tervezett bemutató. – Öt év és több ezer ember munkája van ebben a filmben. Kiváló stábbal és színészekkel dolgozhattunk együtt egy jó ügyért, ami Petőfi és a márciusi ifjak története – mondta el a történet megálmodója.

Szente Vajk szerint mindenkinek megvan a maga elképzelése március 15-ről. – Mi ezt képzeltük el róla! – hangoztatta a kreatív producer, forgatókönyvíró. – 1400 ember közös munkája eredményeként jött létre a Most vagy soha! – mondta el Lóth Balázs rendező a díszbemutatón.

Az új Petőfi-film a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának állít emléket. A nagyszabású alkotás főszereplője Petőfi Sándor, a forradalmár, a költő és a szerelmes fiatalember. A film egyetlen nap történetét meséli el, a forradalom előestéjétől március 15-én éjszakáig. A Most vagy soha! azt mutatja be, hogy milyen lehetett ezt a forradalmi napot Petőfi és barátai szemszögéből egy közös ügyért harcolva átélni.

A filmben Petőfit Berettyán Nándor, feleségét, Szendrey Júliát Mosolygó Sára alakítja. Mellettük kiemelt szerepben látható Koltai-Nagy Balázs (Jókai Mór), Fehér Tibor (Vasvári Pál), Horváth Lajos Ottó (Farkasch, a titkosügynök), Jászberényi Gábor (Meyer, a rablóvezér), Lukács Sándor (Ignaz von Lederer tábornok), Nagy Sándor (Emich Gusztáv) és Szerednyey Béla (Landerer Lajos).

Ma drónshow is várja az érdeklődőket a nemzeti ünnephez és a film országos bemutatójához kapcsolódva. Több száz drón rajzol majd az égre a történelmi kalandfilmhez és a nemzeti ünnephez kapcsolódó ábrákat 18:48-től a Várkert Bazár előtti Duna-szakasz felett.

A Most vagy soha! című filmet a hazai premier hetében Erdélyben is vetítik Nagyváradon, Temesváron, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön. A film olyan településeken is látható lesz, ahol nincs mozi, így Székelyhídon, Nagyszalontán, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Székelykeresztúron. A 135 perces mű a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, képi világáért Dobos Tamás operatőr felelt. A produceri feladatokat Csincsi Zoltán, Fülöp Péter és Kriskó László látta el. Látványtervezője Pető Beatrix, jelmeztervezője Velich Rita, vágója Kertai Gábor és Hegedüs Gyula László, zeneszerzője Gulya Róbert.

Szóljon hozzá!