ZETApress

hírportál

Okosba’ Nyugatra

Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant! Április 04-én érkezik a hazai mozikba Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak Nyugatra a ’90-es évek derekán.

Ha Neked is van hasonló történeted, most premier előtt megnézheted a filmet az Umbrella Entertainment és a JUNO11 Distribution közös Sztoriért mozi játékának köszönhetően – tudatta Tamás Dorka, sajtókommunikáció.

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni…

A Kék Pelikan valós eseményeket dolgoz fel: a film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások. – 1999-ban utaztam először hamis vonatjeggyel Párizsba. Elképesztően izgultam, sőt, egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is – mesélte saját érintettségéről Csáki László.

A magyarok leleményessége elképesztő – valószínűleg nem ez volt az egyetlen módja az okosba’ megoldott utazásoknak. A film forgalmazója, a JUNO11 Distribution most ezekre, az egyébként már elévült büntethetőségű történetekre kíváncsi: az első 150 ember, aki március 06-ig az eletedmozija.hu oldalon olvasható feltételeknek megfelelően Facebookon, Instagramon vagy TikTokon megosztja, hogy hova és hogyan utazott okosba’, most páros jegyet kap a premier előtti vetítésre, ahol a film kulisszatitkait is megismerheti a vetítést követő beszélgetésen. A játék részletei és a zártkörű Sztoriért mozi vetítési időpontja a weboldalon olvashatók.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője: Csáki László, producere: Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr: Horváth Árpád, a vágó: Szabó Dániel, a zeneszerzők: Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült. A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában április 04-én csütörtöktől látható a hazai mozikban. A Kék Pelikannal kapcsolatos híreket a film Facebook- és Instagram-oldalán lehet figyelemmel kísérni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kék Pelikan országjárás | ZETApress

Szóljon hozzá!