ZETApress

hírportál

Frankofón Filmnapok

Oscar- és César-jelölt filmekkel közeleg a 14. Frankofón Filmnapok: 24 film, 2 Oscar-jelölés, 32 César-jelölés, 17 város, számos kiegészítő program – tudtuk meg a délelőtt Budán, a Fő utcai sajtótájékoztatón. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Az I. emeleti Auditóriumában megszólalt Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövet-asszonya, Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora és Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója. Fotóink Egressy Rita felvételei.

24 film és bennük a legnagyobb francia sztárok – Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel, Guillaume Canet – lesznek láthatók a Francia Intézet szervezésében február 28-a és március 10-e között a 14. Frankofón Filmnapokon. Jön az Oscar-jelölt Robotálmok és az Oscar- és César-jelölt Négy nővér. A közönség találkozhat a Cannes-ban debütált Salem és a Liv S. szerelmei rendezőjével, a 9 César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című társadalmi dráma kapcsán pedig beszélgetés lesz a helyreállító igazságszolgáltatásról. Március 01-eje és 31-e között 16 vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Február 28-án 18:30-kor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a hat César-díjra jelölt A három testőr: Milady nyitja a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

Március 05-én 18 órakor a Francia Intézetben vetítik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó filmet. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. De ahhoz, hogy ez működjön, mindkét félnek akarnia kell! A film vetítését beszélgetés követi Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével, akik számba veszik a két országban e területen tett intézkedéseit és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli büntetések sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Március 06-án 20 órakor az Urániában vetítik majd a tavaly Cannes-ban az Un certain regard szekcióban debütált Salem című filmet. A hipnotikus erejű lírai alkotás egy fekete fiú és egy roma lány szerelmét ábrázolja. Marseille legvadabb környékén a két rivális banda között a háború nem azért tör ki, mert a lány teherbe esik, hanem egy gyilkosság miatt, amelynek a fiú szemtanúja. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel.

Március 08-án 19:30-kor az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonjaival és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luif-fel.

A 14. Frankofón Filmnapok 24 alkotást hoz eredeti nyelven, magyar felirattal. A programban szerepel a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris-szel a főszerepben, melyet nemrégiben tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, versenyprogramban volt a világpremierje az immár César-díjra jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek. Két César-jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték. A színpadon egy olcsó komédiát játszanak. Egy öntudatos néző félbeszakítja az előadást. Szintén kapott jelölést a Bernadette – A főnökasszony, mely sok humorral bizonyítja, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét a csodálatos Catherine Deneuve alakítja. Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott és immár Oscar-jelölt Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. Végül a filmnapok egyik legütősebb darabja a tavaly Cannes-ban négy díjat és immár Oscar- és César-jelölt is kapott Négy nővér című tunéziai-francia dokumentumfilm. Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról.

Március 01-eje és 31-e között 16 városban – Balatonfüreden, Debrecenben, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben – mutatnak be egy-egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Szóljon hozzá!