ZETApress

hírportál

Légikatasztrófák képernyőn

Hírhedt légikatasztrófák és rejtélyes történeteik: új évaddal folytatódik jövő hétfőn a National Geographic egyik legsikeresebb sorozata – tudatták sajtósaik.

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én hétfőn 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

A National Geographic egyik legsikeresebb sorozata az elmúlt évtizedek emlékezetes légikatasztrófáinak meglepő részleteit tárja a nézők elé. A világsajtót lázba hozó események többségének hátterében ugyanis a műszaki meghibásodásnál bonyolultabb történetek húzódnak, amelyek megismerésekor izgalmas emberi sorsokra is fény derül. A hírhedt tragédiák rejtélyének megoldásában sokszor az érintettek is részt vesznek: az epizódok szereplői között felbukkannak a pilóták, a szakértők és a szemtanúk, akik elbeszéléseikkel segítik a nyomozást. Ezek a múltbeli balesetek számos tanulságot rejtenek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben ne történhessenek hasonló tragédiák.

A Légikatasztrófák legújabb, 23. évada bemutatja a 2019 márciusában Etiópia fővárosából, Addisz-Abebából elstartolt Ethiopian Airlines 302-es járatának földbecsapódását, és nyomon követi a Honoluluban kényszerleszállással földet érő Boeing 747-es gép esetét is, amelynél annak idején a baleseti kivizsgálók terrorcselekményre gyanakodtak, később azonban teljesen más irányt vett a nyomozás.

A nézők megismerhetik a lángokba borult Pilgrim Airlines 458-as járat sikeres landolásának extrém körülményeit – amikor a pilóta egy befagyott tó jegére tette le a járművet -, valamint a sorozat által bemutatott másik víz feletti balesetet, amikor Alaszkában egy hidroplán az ütközést követően a mélybe zuhant. Később a jármű életben maradt pilótája segítette a nyomozók munkáját, akik a 3D-technológiát is bevonták a különös eset kivizsgálásához.

Szintén bekerült a sorozatba a repülés történetétek egyik legpusztítóbb esete, amikor a Saudia 163-as járata felszállás után mindössze néhány perccel felcsaptak a lángok, majd a tűz megdöbbentő iramban átterjedt az egész járműre, elemésztve a fedélzeten tartózkodó 301 embert. A baleseti kivizsgálóknak nem csak a tűz okát kell megállapítaniuk, de annak meglepően gyors terjedésére is választ kerestek. Nagy meglepetést tartogat a vizsgálatok eredménye egy luxus kisrepülőgép esetében is, amelynek nyoma veszett a La Manche-csatorna felett. Az eset világszerte a címlapokra került, ugyanis a járat a híres futballistát, Emiliano Salát szállította.

A hatrészes Légikatasztrófák első epizódja február 19-én hétfőn 22 órakor látható a National Geographic csatornán, melyet minden hétfőn ugyanebben az időben további öt rész fog követni.

A National Geographic Partnersről

A National Geographic Partners LLC (NGP), a The Walt Disney Company és a National Geographic Society közös vállalkozása, elkötelezett amellett, hogy a világ számára prémium minőségű tudományos, kalandos és felfedező tartalmakat kínáljon egy páratlan médiaportfólió segítségével. Az NGP egyesíti a National Geographic globális televíziós csatornáit (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) a National Geographic média- és fogyasztóorientált eszközeivel, beleértve a National Geographic magazinokat, a National Geographic stúdiókat, a kapcsolódó digitális és közösségi médiaplatformokat, könyveket, térképeket, gyermekmédiát, valamint az utazásokat, globális élményeket és eseményeket, az archívumértékesítést, a licencelési és e-kereskedelmi üzletágakat. A National Geographic alapvető célja 134 éve a világunk megismerésének és megértésének előmozdítása. Mindeközben havonta több millió embert ér el világszerte 172 országban és 43 nyelven. Az NGP bevételeink 27%-át a National Geographic Society nonprofit szervezetnek juttatja vissza, hogy a tudomány, a felfedezés, a természetvédelem és az oktatás területén végzett munkát finanszírozza. További információért látogasson el a natgeotv.com vagy a nationalgeographic.com oldalra, illetve keresse a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a YouTube-on, a LinkedIn-en és a Pinteresten.

Szóljon hozzá!