ZETApress

hírportál

Nemes Jeles Árvája

Gőzerővel keresik az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjének főszereplőjét. Az Árva című alkotást a rendező családjának története ihlette – tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

Az Oscar-díjas Saul fiát és a Napszálltát jegyző Nemes Jeles László a magyar Pioneer Pictures gyártócéggel forgatja Árva című új filmjét, melyet családjának története ihletett. Budapesten már javában folyik a szereplőválogatás, melyet hamarosan kiterjesztenek vidékre, valamint Erdélyre és Kárpátaljára is. Az Árva forgatása várhatóan idén nyáron kezdődik, a film magyar-francia-német-brit koprodukcióban készül.

A produkció minden követ megmozgat, hogy megtaláljon egy 10-13 éves fiút a főszerepre és kiemelt szereplőnek egy 10-13 éves lányt. – A családom története miatt különösen fontos nekem ez a film. Évek óta foglalkoztat a második világháború utáni világ, az emberi sorsok titka és útvesztője a huszadik század elnyomó rendszereiben. Egy gyerek szemszögéből különösen érdekes az emberek lelkébe is beszüremkedő diktatúra – főleg, ha a gyerek családi története egy görög tragédiára emlékeztet, mint filmünkben. Az Árvában örömmel dolgoznék egy olyan ösztönös, fiatal tehetséggel, akinek ez a szerep szinte a vérében van – nem akadály, ha sosem volt eddig kamera előtt. Arra bátorítanék mindenkit, aki érez magában kedvet, erőt, indíttatást, hogy egy pillanatig se várjon, jelentkezzen a válogatásra, akkor is, ha eddig inkább zárkózott volt! Bízom benne, hogy mihamarabb megtaláljuk a főszereplőt, akire úgy fogok tekinteni, mint egy alkotótársra – emelte ki Nemes Jeles László rendező.

A film 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz az 56-os harcok óta. Andor egy 12 éves kisfiú, akit anyja nevel egyedül. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja. A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent. A férfi azonban beköltözik hozzájuk és a fiú kénytelen leszámolni illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy producere lehetek Nemes Jeles László új filmjének. Egy másik közös projektünknek köszönhető, hogy László ezt a számára egyik legfontosabb, családjáról szóló témát is megosztotta velem. Bízom benne, hogy ebből a kiváló témából és forgatókönyvből egy olyan különleges film születik, amely a hazai és a nemzetközi közönséget egyaránt megérinti – mondta Kemény Ildikó producer.

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei: Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre: Erdély Mátyás, jelmeztervezője: Flesch Andrea, hangmestere: Zányi Tamás, vágója: Politzer Péter, casting directora: Zabezsinszkij Éva. A Nemzeti Filmintézet támogatja a film gyártását, az Árva magyar-francia-német-brit koprodukcióban készül. A Pioneer Pictures brit (Good Chaos), francia (Agat Films) és német (Pallas Film) partnerekkel dolgozik együtt.

A Nemes Jeles László rendezte Saul fia a magyar filmgyártás történetében még soha nem látott díjesőben részesült. Többek közt 2015-ben elnyerte a Cannes-i nagydíjat és első magyar alkotásként a Golden Globe-díjat, 2016-ban elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, majd 2017-ben a BAFTA díjat is. A Saul fia történelmet írt. Az Árva című film castingjára a casting@pioneer.hu emailcímen és a jelentkezési lap elküldésével lehet jelentkezni.

Szóljon hozzá!