ZETApress

hírportál

Nagyszebeni Szabadság

A hétvégén két díjait is nyert a Libertate’89 – Nagyszeben. Tudor Giurgiu magyar-román koprodukcióban készült filmje november 16-án csütörtöktől látható a magyarországi mozikban – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

A Cottbusi Filmfesztiválon a FIPRESCI – a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének ? díját, az Arras Film Festival-on pedig a Kritikusok díját nyerte a hétvégén Tudor Giurgiu rendező magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 ? Nagyszeben című történelmi drámája. A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó alkotás az NFI támogatásával készült. Az akciófilmbe illő fordulatokkal teli, hiteles korrajzban erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A filmet csütörtöktől vetítik a hazai mozik.

Sorra nyeri a díjakat a november 16-án csütörtökön a hazai mozikba kerülő Libertate?89 – Nagyszeben. A hétvégén az Arras Film Festival-on a Kritikusok díját nyerte, a Cottbusi Filmfesztiválról pedig a FIPRESCI – a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének – díját vihette haza. – A forradalom megtapasztalása a képernyőn kényelmetlen és magával ragadó is lehet. A rendezőnek sikerül formát adnia a történelmi káosznak egy olyan film megalkotásával, amely túlmutat a romániai újhullám esztétikáján – indokolta a cottbusi zsűri a filmnek ítélt díjat.

Korábban a Libertate’89 – Nagyszeben a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts’ Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.

1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tűntetni Nicolae Ceau?escu kommunista rendszere ellen. Miután Ceau?escu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg és terrorizmussal vádolják. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate’89 – Nagyszeben az itt és most erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás. Erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films.

Szóljon hozzá!