ZETApress

hírportál

Olasz filmek Budapesten

9 alkotó, 12 film: november 4-én szombaton indul a 21. Olasz Filmfesztivál. Kilenc napon át díjnyertes kortárs olasz filmek a Mittelcinemafesten – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittá közös rendezvényén november 04-től 12-én vasárnapig a Puskin és a Tabán mozikban 12 kortárs olasz filmet láthat a magyar közönség.

Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje A parancsnok nyitja november 4-én a budapesti Puskin moziban a 21. Olasz Filmfesztivált. A főszereplője az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinó. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitt? közös rendezvényén a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal és kilenc alkotóval találkozhat a közönség. Elkíséri filmjét többek között a Hátralévő életem első napja rendezője, Paolo Genovese, az Élni szeretnék rendezője, Michela Andreozzi, a nagysikerű Teljesen idegenek több írója, Paolo Costella, Rolando Ravello és Filippo Bologna, valamint A furcsaság olasz Arany Glóbuszt nyert rendezője, Roberto And?. Jegyek elővételben már kaphatók.

November 4-én szombaton 19 órakor a budapesti Puskin moziban A parancsnok (Comandante) nyitja a 21. Olasz Filmfesztivált. Edoardo De Angelis filmje valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaro, a II. világháború tisztje példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte, miért tette ki magát ekkora kockázatnak, Salvatore Todaro így válaszolt: Mások, velem ellentétben, nem rendelkeznek kétezer évnyi civilizációval a hátuk mögött. A film főszereplőjét, az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinót a Mittelcinemafesten futó Adagióban is láthatja majd a közönség.

November 5-én vasárnap 16:30-kor a Puskinban a Hátralévő életem első napját vetítik Toni Servillóval a főszerepben, aki az Adagio egyik főszereplője is. Négy, mélyponton lévő és az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfivel, aki a következő alkut ajánlja nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A film rendezője és forgatókönyvírói, Paolo Genovese, Paolo Costella, Rolando Ravello együtt készítették a világhírűvé vált Teljesen idegeneket. Mindhármukkal találkozhat most a magyar közönség. A filmet a Vertigo forgalmazza majd hazánkban.

Ugyanaznap 20 órakor a Puskinban lesz látható a Szép nyár (La bella estate). A kötelességtudat és az őt összezavaró vágy felfedezése között tépelődő Giniát olyan érzelmek kerítik hatalmába, amelyeket megnevezni sem mer. A szép nyár alatt végre átadja magát a saját érzéseinek, és bátran vállalja önmagát. A vetítés után a közönségtalálkozó Laura Luchetti rendezővel.

November 6-án hétfőn 19:30-kor a Puskinban vetítik az Én megmondtam (Te lavevo detto) című filmet. Egy januári hétvégén hirtelen hőhullám tör Rómára. A kezdetben kellemes napsütés hamar elviselhetetlen hőséggé válik, aminek következtében az emberek és az állatok kiszámíthatatlanok lesznek. Ginevra Elkann rendező a fesztivál vendége lesz. November 7-én kedden 19:30-kor a Dante lesz műsoron a Puskinban. Az Isteni Színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett. A 84 éves Pupi Avati rendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

November 9-én csütörtökön 19:30-kor A furcsaság (La Stranezza) című filmben a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello (Toni Servillo) 1920-ban rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával és az ő szedett-vedett amatőr társulatukkal.  Meglepő helyzetetek sokasága adódik e kapcsolódásból. A külföldi sajtó Roberto And?nak ítélte a legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díjat. A film az Olasz Filmművészeti Akadémiától négy David di Donatello díjat kapott, mely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj. A rendező elkíséri filmjét Budapestre.

Végül november 12-én vasárnap 19:30-kor az Élni szeretnék! (Una grand voglia da vivere) című filmben amikor Anna azt javasolja Marcónak, hogy költözzenek Ibizára és kezdjenek egy új fejezetet a közös életükben, a férje ezt elutasítja. Ám amikor Marcónak ajánlják fel, hogy áthelyezik Amszterdamba, ő gondolkodni kezd az ajánlaton, anélkül, hogy erről szólna a feleségének. A fesztivál vendége Michela Andreozzi rendező (az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek rendezője) és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a nagysikerű Teljesen idegenek egyik írója.

Szóljon hozzá!