ZETApress

hírportál

Folytatódik a Film Fórum

A MEDIAWAVE Film Fórum konferencia második napján a nemzetközi koprodukciós lehetőségekről, a regionális filmalapok működéséről, a dokumentumfilm helyzetéről, az utolsó napon pedig a honi filmterjesztés jelenlegi körülményeiről, valamint filmszakmai kérdésekről beszélgettek a meghívott hazai és nemzetközi szakemberek a Pannónia Házban ? jelenti a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

A Balkán és a Nyugat-Európa közötti koprodukciós híd kiépítésének kérdései álltak pénteken az első találkozó középpontjában, melyen a meghívott producerek mellett részt vettek a regionális filmalapok képviselői, illetve forgalmazók és rendezők is. A vitaindító előadást Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió ügyvezetője tartotta, aki koprodukciós tapasztalatait, a műfaj kényes jellegét, az előfinanszírozás és megtérülés rizikóit hangsúlyozta a szakemberek előtt. A konferencia résztvevői az elhangzottak kapcsán egyöntetűen hangsúlyozták, hogy nagyon nehéz a nemzetközi munkákhoz megfelelő partnert találni, illetve a kapcsolatok kiépítése is rendkívül időigényes.

A délutáni blokk a filmalapok működése, illetve a regionális filmgyártás kérdései mentén szerveződött, melyen alapvetően az egyes filmalapok működését, illetve a fesztiválok anyagi viszonyait, felépítését vetették össze a bécsi, az olasz, a miskolci, a pécsi és a győri alapok vezetői, valamint a hazai és a belgrádi filmfesztiválok szervezői, munkatársai. Az alapok képviselőinek ismertetőjéből kiderült, a három hazai kezdeményezés jócskán gyerekcipőben jár még például az osztrákkal szemben, ami a nagyrészt önkormányzati pénzzel rendelkező költségvetéséből még a filmgyártásba is tud pénzt invesztálni.

A két nemzetközi alappal szemben a Győri Filmalapnak nincsen, a miskolcinak és a pécsinek pedig kisebb hányadban áll rendelkezésére önkormányzati támogatás. A tapasztalatcseréből az is kiderült, hogy amíg Magyarországon még nem látják tisztán, mire jó egy ilyen alap, külföldön már felismerték, hogy jót tesz egy-egy régiónak, ha a forgatási helyszíneket, a technikát, az infrastruktúrát helyi szinten biztosítják a filmgyártáshoz.

Az utolsó konferencián a dokumentumfilm helyzetének kérdéseit vitatták meg a szervező Szalay Péterrel, mások mellett Zsigmond Dezső, Füredi Zoltán, Gulyás Gyula, valamint Domokos János rendezők. A dokumentumfilm filmgyártásban betöltött szerepének nehézségein túl a közönség újrakeresésének kritériumait, lehetőségeit keresték a résztvevők. A felszólalók hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a játékfilmek moziközönsége is csökkenőben van, valamilyen módon meg kell találni a dokumentumfilm helyét, hiszen ezeknek a munkáknak is van nézője.

Ennek példájaként a fesztivál dokumentfilmes zsűrijében helyet foglaló Boris Mitic Balkánról szóló munkáját hozták fel, melyet ötszázezren néztek meg. Egyöntetű vélemény szólt amellett, hogy a dokumentumfilmekre is szükség van, hiszen a jövő generációi számára kordokumentumként szolgálnak majd. Ezért, ha a jelen tendencia szerint a közeljövőben el is kell szakadni a mozitól, a fogyasztási igények változásához alkalmazkodva lenne szükséges terjeszteni a dokumentumfilmeket is.

A szombat délelőtti programon a filmforgalmazás hazai lehetőségeit, a fővárosi és vidéki mozik helyzetét tárgyalták mások mellett Bálint Péter, Port Ferenc, Kárpáti György filmforgalmazási szakemberek, Durst György, MMKA kuratóriumi tag, Mester György, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke, valamint Bíró Tibor, a Cine-Mis Kht. igazgatója. Port Ferenc részben a filmnézési szokások megváltozásával magyarázta az ART-filmek moziközönségének elvesztését, de az internetes letöltés kérdései mellett a szakmában rejlő problémák is előtérbe kerültek, így Kárpáti György például az egyéni érdekekkel szemben a szakmai összefogás hiányát nevezte meg a filmterjesztés egyik problémájaként.

Az eseményen részt vett vidéki mozivezetők a támogatási struktúra megváltozásával kapcsolatban az intézmények egyre inkább ellehetetlenülő helyzetét hangsúlyozták. Mayer Rudolf az ART-mozik digitális felszerelésében, valamint egyéb pénztermelő rendezvények szervezésében látna kiutat, Hajnal Zoltán, a győri Rómer Ház vezetője pedig az intézmények működésére vonatkozó jogszabályok frissítését, az új körülményekhez való átalakítását sürgette a délelőtti beszélgetésen. A Film Fórumot a filmstratégiai elvekről és lehetőségekről való tanácskozás zárja, melyen Kőrösi Zoltán, az MMKA új elnöke, illetve Durst György kuratóriumi tag beszélgetnek a résztvevőkkel.

Szóljon hozzá!