ZETApress

hírportál

Cannes-ban nyert a Budapest Film

A Budapest Film által forgalmazott két film tért haza díjakkal az idén 60. születésnapját ünneplő filmes mustráról. A legjobb rendező Julian Schnabel lett, Gus van Sant pedig a zsűri különdíját kapta Paranoid Park című alkotásáért. A május 27-én lezárult Cannes-i Filmfesztiválon Julian Schnabel érdemesült a legjobb rendezőnek járó díjra a The Diving Bell And The Butterfly című művéért.

Az amerikai festőművész-rendező Jean-Dominique Bauby-ról, az Elle France főszerkesztőjéről forgatott filmet, aki emberfeletti küzdelemmel élte túl, hogy saját testének szinte kommunikációképtelen foglyává vált. A kétgyermekes családapa 1995 decemberében egy súlyos szélütés következtében kómába esett; húsz nap múlva tért magához egy olyan testben, amely szinte teljesen lebénult. Egyedül bal szemét tudta mozgatni.

Így jutott el odáig, hogy megértesse magát a külvilággal, s hogy betűnként, majd mondatonként kifejezze gondolatait, képzeletbeli utazásait – melyek megrázó erejű memoárrá álltak össze. Az önéletrajzot magyarul a Park Könyvkiadó jelentette meg 1998-ban, Szkafander és pillangó címen. A film főszerepében Mathieu Amalric és Emmanuelle Seigner látható. A Stephen Frears vezette zsűri még egy díjjal jutalmazta a különleges alkotást: Janusz Kaminski operatőr az életrajzi film látványvilágáért részesült elismerésben.

Gus van Sant ismét az amerikai tinédzserek világába kalauzolja nézőit. Paranoid Park című filmjében egy portlandi gördeszkás srác, Alex véletlenül megöl egy biztonsági őrt, majd úgy dönt, tettéről nem szól senkinek. A rendező 2003-ban elnyerte az Arany Pálmát és a legjobb rendező díját is a Columbine-i iskolai mészárlásról szóló Elefánttal. A Paranoid Park a zsűri jubileumi különdíját kapta idén a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmek hazai forgalmazója Budapest Film.

Szóljon hozzá!