ZETApress

hírportál

Premier: Poláros világ

Lélegzetelállító természetfilmet készített az elmúlt években folytatott környezetoptikai kutatásairól Kriska György, az ELTE Biológai Intézet egyetemi docense és Horváth Gábor, az ELTE TTK Biológiai Fizika tanszék egyetemi tanára – tudatták sajtósaik. Az egyórás film holnaptól tekinthető meg a YouTube-on.

Az év legmulatságosabb kutatásáért járó fizikai Ig Nobel-díjat 2016-ban az ELTE kutatói kapták. Horváth Gábor és Kriska György díjazott publikációja meglepő kérdést tett fel: Miért vonzzák a szitakötőket a fekete sírkövek? – A válasz a visszavert fény polarizációs mintázatában rejlik: ezt az emberi szem nem észleli, de a rovaroké igen és éppen ez okozza a problémát.

Az ember által teremtett környezet ugyanis megzavarhatja az evolúciós fejlődés során kialakult viselkedésmintákat, az állatok viselkedésének irányítását olyan új környezeti ingerek vehetik át, amelyekről az állatok még nem rendelkeznek elegendő információval. Egyes mesterséges objektumok (aszfaltutak, üvegépületek, napelemek, kivilágított hidak) optikai sajátságaik folytán például jelentős mértékű vízirovar-pusztulást okozhatnak. A poláros fényszennyezés mára globális szinten veszélyezteti a biológiai sokféleséget.

A kutatópáros az első közös munkájuk óta szórakoztató formában is közzéteszi a poláros fényszennyezéssel kapcsolatos kutatási eredményeit, Kriska György sajátos természetfilmjei évek óta csemegének számítanak a piacon. A 25 éve folyó kutatásokról az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Tudományos Mecenatúra Pályázat támogatásával idén közel egyórás film készült.

A Poláros világ azt mutatja meg, hogyan válhatott rendkívül fontossá a bevezetőben említett, látszólag nevetséges és marginális felfedezés, a film végére pedig azt is megtudjuk, hogyan lehet megmenteni a veszélyeztetett vízirovarokat, megváltoztatni a városképet, biztonságosabb hidakat és kikötőket építeni, haszonállatainkat megvédeni a vérszívóktól, de azt is, hogy miért csíkos a zebra.

A kutatók az ELTE TTK Science podcast műsorában részletesen is beszéltek az elért eredményekről, maga a film pedig december 27-én kedden debütál a Youtube-on és a Poláros Világ blogon.

Szóljon hozzá!