ZETApress

hírportál

Ágnes legyőzte az időt

Sajtóvetítésen mutatták be a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról szóló Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című portré-dokumentumfilmet. A Puskin moziban tartott délelőtti eseményen Oláh Kata, a film rendezője és Csukás Sándor, a film operatőre is megjelent.

A film készítésekor nemcsak egy sportsikerekben gazdag életutat akartam bemutatni, egy olyan életet, amelyben benne van Magyarország száz éve is, hanem azt a Keleti Ágnest, akit én megismertem. Az a sok bölcsesség, amit tőle hallottam, remélem, másokat is megérint. A dokumentumfilmről az a vélemény él, hogy csak unalmas lehet. Szeretném bemutatni, hogy ebben is vannak érzelmek – mondta el a vetítés előtt Oláh Kata rendező-producer.

A több mint egy éven át forgatott film középpontjában az 1921. január 9-én született ötszörös olimpiai bajnok tornász hétköznapjai és visszaemlékezései állnak. (102. születésnapján lesz a 65. Év sportolója-gála az Operaházban!) Rendkívüli életét a vele készült archív interjúk, naplójának részletei idézik fel. Keleti Ágnes életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornász társa, Zoller Mária, valamint egykori izraeli tanítványai. Megszólal Keleti Éva fotóművész is, aki elmeséli, hogy a két család baráti kapcsolatban állt egymással, és ő kislányként csodálta, ahogy a nála idősebb Keleti Ágnes szaltózott. Először kezdő fotósként készített róla fényképet, amikor Kelti Ágnes már sikeres tornász volt.

16 éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben. 80 évesen választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját és 100 éves korában tavaly Budapest díszpolgára lett.

Filmünk a koronavírus időszakában készült, így a háttérben nemcsak az elmúlt száz év történelme, hanem a napjainkat megnehezítő világjárvány is meghúzódik, rámutatva, hogy az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet. Az ’56-os forradalom idején készülni az olimpiára vagy a karanténnal terhelt koronavírus időszakában ünnepelni a 100. születésnapot egyszerre egyedi és mindannyiunk életét befolyásoló esemény – olvastuk a film ismertetőjében.

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes ősbemutatója a Miskolci Cinefest Fesztiválon volt szeptemberben, ahol az alkotás a nemzetközi kritikusok (Fipresci) legjobb magyar film díját nyerte el. A film december 8-án kerül a mozikba, illetve premier előtt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál zárófilmjeként december 04-én vasárnap 19 órakor láthatja a közönség a Puskin moziban.

Szóljon hozzá!