ZETApress

hírportál

Aranykapu az Odeonban

Az 1900-as évek elején olaszok ezrei emigráltak az Egyesült Államokba a jobb élet reményében. Salvatore egyike azoknak, akik mindenüket egy lapra tették fel: az özvegy farmer eladja a házát, földjét, állatait, hogy gyermekeivel és idős édesanyjával az újvilágba vándoroljon, ahol mindegyiküknek több jut majd a jóból. Salvatore (akinek neve megmentőt jelent) nem hős, nem vágyik dicsőségre vagy óriási szerencsére, csak egy célja van: munkája legyen és fedél a családja feje felett, tudjuk meg az Aranykapu című színes, feliratos, kétórás olasz játékfilmből.

Útközben megismerkedik Lucy-vel ? Luce egyenlő fény, ahogy Salvatore hívja ?, a feltehetően angol származású hölggyel, aki épp visszatérőben van az Egyesült Államokba. Valamiféle ismeretlen okból Lucy szeretne férjhez menni, mielőtt New Yorkba érnének. Salvatore elfogadja az ajánlatot, és hajlandó feleségül venni.

Miután az emigránsok megérkeznek Ellis Island-re, karanténba kerülnek, és vizsgálatok alá vetik őket, hogy megállapítsák, alkalmasak-e az amerikai állampolgárságra. A tesztek azonban meglehetősen nehéznek bizonyulnak az egyszerű gondolkodású földműves emberek számára. Sorsuk innentől kezdve a vámhivatalnokok kezében van.

A történet hangulatát átlengi a misztikum, az az atmoszféra, melyet a szicíliai parasztemberek szellemekkel és egyéb földöntúli jelenségekkel tarkított hiedelemvilága teremt meg. Hétköznapi életüket nagyban befolyásolja halottaik lelke, akik nem mindig elégedettek az élők döntéseivel, a szülőföld elhagyását pedig kifejezetten ellenzik. Salvatore hall és lát nyugtalanító jeleket, de nem ijed meg, hiszen jól ismeri őket, mindig is az életéhez tartoztak.

Az Aranykaput a 2006-os Velencei Filmfesztiválon többek között Ezüst oroszlán díjjal jutalmazták. Rendezője Emanuele Crialese, főszereplői Charlotte Gainsbourg, Vincenzo Amato és Aurora Quattrocchi. A sajtóvetítés délelőtt volt az Odeon Lloyd moziban, míg a közönség jövő csütörtöktől láthatja a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!