ZETApress

hírportál

Erőss-film Hildáról

A Mount Everest magyar megmászásának mai 20. évfordulóján mutatkozik be a Magasságok és mélységek teaser előzetese. A megtörtént eseményeken alapuló film ősszel kerül a mozikba – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

Erőss Zsolt 2002. május 25-én 10:30-kor első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Ezért a mai 20. évfordulón debütál a Csoma Sándor rendezésében készült Magasságok és mélységek című nagy-játékfilm teaser előzetese. A megtörtént eseményeken alapuló alkotás Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja a valaha volt talán legnépszerűbb magyar hegymászónk elvesztésének fájdalmát és reményt adó utat mutat a jövő felé. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja. A film 2022 szeptemberében kerül a hazai mozikba.

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor Erőss Zsolt, a Mount Everest első magyar meghódítója a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége: Sterczer Hilda élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész-estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja. Az alkotók fontosnak tartják, hogy merjünk beszélni a gyászról, mert ezzel a lelkiállapottal mindannyian találkozunk életünk során és nem feltétlenül csak egy szerettünk elvesztése kapcsán. A film megmutatja, hogy lehetséges megbékélni, és reményt adó utat mutat a jövő felé. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja.

A teaser szándékoltan egyszerű. A képarány módosításával segít egyetlen mondatba sűríteni azt az érzést, amit a film remekül képvisel: feldolgozni a veszteséget olyan, mint felmenni egy nyolcezresre. A legrosszabb, hogy aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé. Ilyenkor forog és szűkül a világ. Ezért forog és szűkül a kép is – mondta el Bedő Barna, a teaser előzetes vágója.

Csoma Sándor rendező 2015 és 2018 között Enyedi Ildikó mesterszakos rendező osztályába járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kisfilmjei (Tabula rasa – 2015, Nem történt semmi – 2017) több nemzetközi fesztiválon szerepeltek és részesültek elismerésben. A 2019-ben készült Casting című filmjét közel 30 díjjal jutalmazták világszerte, elnyerte a Filmkritikusok-díját, valamint a Magyar Filmakadémia tagsága az év legjobbjának választotta. Munkásságát 2020-ban állami kitüntetéssel, Sára Sándor-díjjal ismerték el. A Magasságok és mélységek az első nagy-játékfilmje.

A Magasságok és mélységek című életrajzi filmet Csoma Sándor írta és rendezte, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám volt. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a CURTIZ című, többszörös díjnyertes Netflix filmet is jegyző JUNO11 Pictures produkciójában és Romwalter Judit társproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült. A film 2022. szeptemberben kerül a hazai mozikba.

Szóljon hozzá!