ZETApress

hírportál

Transylvania az Odeon Moziban

Az olasz Zingarina romániai útját kísérhettük végig terhességének hónapjai alatt a Transylvania című színes, feliratos francia filmben a délelőtti sajtóbemutatón. A 103 perces történet az Oroszország, Magyarország és Románia határán fekvő Erdélyben játszódik. Nem én tanultam meg rosszul a földrajzot, az 1948-as algíri születésű rendező határolta be így a helyszínt egy interjúban.

A történet hősnője szerelmét követi Romániába, miután megtudja, hogy gyermekét hordja a szíve alatt. A várt találkozás nem várt eredményt hoz, a férfi eldobja magától a lányt. Zingarina nem akar visszatérni hazájába, elszökik barátnőjétől, Marie-től is, és megkezdi a cigányéletet. Ebben hű társa lesz Csangalo, a vándorkereskedő.

A filmben négy nyelven ? franciául, románul, angolul és cigányul ? beszélnek a szereplők, s a végén a szülést levezető cigányasszonyok magyarul szólalnak meg. Másik magyar vonatkozása a több nemzetiségű alkotásnak, hogy Palya Bea egy kocsmai énekesnőt alakít, de nem magyarul énekel.

Tony Gatlif rendező és forgatókönyvíró a hatvanas évek fordulóján érkezett Franciaországba. Utcagyerek volt, bűnöző lett és javítóintézetbe került. Napközben a mozikban, a filmeken aludt. Michel Simon színész vette később pártfogásába, majd elvégzett egy színészképzőt is. Színészeit hagyja játszani. Csak azt mondja el nekik, amit látni szeretne, de rájuk bízza, hogyan formálják meg a figurát.

Az ördögűzős jelenetben sem mondta el a 35 éves olasz Asia Argentónak, Zingarina megformálójának, hogyan viselkedjen. Amikor a művésznő a falu lakói között találta magát, szemben a pópával, spontán reakciót váltott ki belőle az esemény. Amikor tejet borítottak a testére, s ettől elővillant asszonyteste varázsa, a statiszták nem tudtak felizgulni a látványtól. Rendezői utasításra már korábban le kellett sütni a szemüket, s nem volt szabad felnézniük a jelenet végéig.

A film vége természetesen happy end, a fiatal mama és újdonsült barátja ? a Törökországban, 1961-ben született Birol Ünel által megformált Csangalo ? együtt éli tovább immár hármasban az életét. Bemutatója jövő csütörtökön lesz a Budapest Film forgalmazásában. A gyönyörű erdélyi tájakat Céline Bozon fényképezte, a filmet végigkísérő fantasztikus zenei világot Tony Gatlif és Delphine Mantoulet álmodta meg.

Szóljon hozzá!