ZETApress

hírportál

Horvát-filmet díjaztak

Horvát Lili új filmje Fipresci-díjat nyert a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre immár 15 ezer nézőt vonzott a hazai mozikba – tudatta Tamás Dorka.

Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje Fipresci-díjat nyert az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült szerelmi drámát már csaknem 15 ezren látták a hazai mozikban. Fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik: Chicagóban, Puszanban, Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

A 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) zsűrijének fődíját hozta el a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm a varsói mustra Discoveries szekciójában szerepelt, melybe más rangos fesztiválokon korábban már bemutatott filmeket válogattak be. A Fipresci kihelyezett zsűrije minden A-kategóriás fesztiválon díjazni szokott egy-egy alkotást.

Nagyon meglepett a hír, hiszen Varsóban nem is versenyszekcióban szerepeltünk – nem tudtuk, hogy a Fipresci-zsűri a fesztivál teljes programjából válogat. Nagy öröm, hogy éppen a filmkultúrájáról oly nevezetes Lengyelország filmfesztiválján tüntettek ki a kritikusok – reagált a hírre Horvát Lili rendező.

A film főszereplőjét, Stork Natasát a múlt héten a legjobb színésznő díjával jutalmazták az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja az Egyesült Államok legnagyobb múltú filmfesztiválján folytatódik Chicagóban, és Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvénye, a puszani fesztivál is műsorra tűzi rangos válogatásában, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A film főszereplői Stork Natasa és Bodó Viktor. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film operatőre Maly Róbert volt. A film itthon szeptember 24-e óta látható a mozikban a Mozinet forgalmazásában és a vírushelyzet ellenére eddig már csaknem 15 ezren váltottak jegyet rá.

Szóljon hozzá!