ZETApress

hírportál

Sarlatán a Mozineten

Mint pár napja megírtuk, október 22-25-e között lesznek a X. Mozinet Filmnapok. A Sarlatán című 118 perces színes, cseh-ír-szlovák-lengyel film sajtóbemutatója délelőtt volt a Puskin Moziban.

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben), a történelmi tablók szakavatott rendezője ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

Rendezte: Agnieszka Holland. Forgatókönyv: Marek Epstein. Fényképezte: Martin Strba. Producerek: Sarka Cimbalova és Kevan Van Thompson. Zene: Antoni Lazarkiewicz. Főszereplők: Josef Trojan, Ivan Trojan és Juraj Loj. Eredeti és nemzetközi cím: Charlatan. Gyártó: Madants. Országos bemutató: október 29-e. Magyarországon forgalmazza a Mozinet. 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Szóljon hozzá!