ZETApress

hírportál

Kisfilmek a világhálón

Holnap láthatjuk az új rövidfilmes honlapon Tóth Barnabás Kiállítás című filmjét, mely egy idős hölgy és egy kiállítás gyönyörűen elmesélt története. Megkérdőjelezik benne mindazt, amit valaha múzeumban láttunk. A néhány hete indult videómegosztó-honlapon olyan rövidfilmeket lehet megnézni, amelyeket másképp alig lehet megszerezni. Pedig olyan is van köztük, aminek Jeanne Moreau a főszereplője, vagy olyan, amely Goya-díjat nyert!

Aprily Zoltán és Deák Dániel, két film szakos egyetemista útjára indította a European Short Film Centre nevű rövidfilmes honlapját. Céljuk, hogy lehetőséget teremtsenek fiatal filmeseknek, feltörekvő filmfesztiváloknak munkáik, programjaik internetes bemutatására egy átlátható, könnyen kezelhető felületen keresztül.

Az angol nyelvű oldalon a felhasználók által feltöltött filmek mellett megjelennek egyéb professzionális rövidfilmek az elmúlt évekből, amelyek a szerkesztők reményei szerint alapot teremtenek egy nemzetközi rövidfilmes központ kiépítéséhez. A Daazo.com hasonló elven működik, mint a már jól ismert, sikeres videómegosztó-honlapok, azonban az oldalon megjelenő specifikus, minőségi tartalommal már a közösségi videó site-ok második generációját képviseli.

Az ún. distribute funkció segítségével a saját munkáikat feltöltők szerkeszthetik is a kezdőlapot: csupán ki kell választaniuk egy időpontot az oldalon megtalálható naptárból, majd az adott napon a film 24 órán keresztül a kezdőlapon jelenik meg, hat másik film társaságában. Ennek az egyedi forgalmazási rendszernek köszönhetően az alkotások nem tűnnek el úgy, mint a többi videó-megosztó filmforgatagában, a filmek nem nyomják le egymást, így nagyobb eséllyel megakadhat rajtuk egy producer vagy akár csak a közönség szeme.

A szerkesztők azt remélik, hogy ha a honlap a tervek szerint képes fejlődni, néhány év múlva elmondhatják: a Daazo.com az első lépést jelentette néhány sikeres filmkészítő karrierjének elindulásában. A szerkesztők hetente maguk is feltöltenek az oldalra különböző filmcsemegéket. Olyan alkotások kerülnek így elérhetővé, amelyeket fontosnak tartanak megismertetni a kisfilm-rajongókkal. Egyik unikum, ami már felkerült, Tóth Barnabás filmje, aminek főszerepét a francia újhullám egyik üdvöskéje, Jeanne Moreau játssza.

Márciustól a sok felhasználó mellett, a már említett mellett 29-én a Schwechtje Mihály rendezte Büfé Két Ablakkal címűt mutatták be, melyben Enikő büfés a kórházkertben. A büfé egyik ablaka az utcára nyílik, a másik a kórházkertre. Az utcán a büfé mellett van a buszmegálló. Enikő új férfit talált magának a kórházból. Húsz év házasság után elküldte férjét, Sanyit. Most a két férfi között őrlődik.

Banner-Szűcs Roland Az Ötödik Szoba című munkáját április 5-én láthattuk. Az a sajnálatos hír érkezett, hogy ismeretlen tettesek ellopták a Torinói Leplet. Egyelőre csak ennyit mondhatok. Ma délutánig teljes hírzárlatot rendelek el, tudatta benne Carlo Marien felügyelő. 19-én Enrique Gato Tadeo Jones című filmjét láthatjuk. Tadeo, a mindenre elszánt kalandor óriási kihívás elé néz. Egy olyan veszélyes helyzetben találja magát, amit szinte lehetetlen megoldani. Egy olyan komplex piramisba ér, ahol kíváncsi és veszélyes meglepetések várnak rá. A filmet tavaly a legjobb rövid animációs filmnek járó Goya-díjjal tüntették ki.

Szóljon hozzá!