ZETApress

hírportál

Menzel a Mammuttetőn

Jiří Menzelre emlékszik a Budapest Rooftop Cinema. Az ország egyik legmeghatározóbb alternatív moziklubos formációja, a Budapest Rooftop Cinema színes moziélményekkel és biztonságos mozizással vár szeptemberben is a korábbi naplementéhez alkalmazkodva, este 8 órai kezdéssel a budai hegyek alatt, a Mammuttetőn.

Szeptember 13-án vasárnap este a napokban elhunyt Jiří Menzel munkássága előtt tisztelgünk: műsoron az utánozhatatlan humorú cseh mester egyik legnagyszerűbb vígjátéka, az Őfelsége pincére voltam! – tudatták sajtósaik.

Menzel számos játékfilmet és dokumentumfilmet is rendezett, emellett Csehországban és más országokban – köztük Magyarországon – színházi előadások is fűződnek a nevéhez, ráadásul színészként is mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben Oscar-díjat kapott, de Hrabal-regény szolgált az 1980-as Sörgyári capriccio és a vasárnap nálunk átható 2006-os Őfelsége pincére voltam alapjául is.

A legenda szerint Hrabal tíz korsó sörért vette meg regényének címét valamelyik kocsmai ivócimborájától. Az író 1971-ben 18 nap alatt készült el Jan Díte, a cseh – vagy inkább általánosabban a közép-európai – kisember tragikomikus történetével, ám műve közel húsz éven át csak szamizdat formájában volt hozzáférhető, s legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg. A milliomosok irigyelt kasztjába eljutni kívánó, a történelem viharaiban ügyesen lavírozni próbáló kis pikolófiú életének mulatságosan groteszk epizódjait leíró Hrabal e művében ugyanazzal a kajánsággal gúnyolja ki a nácizmust és a kommunizmust, ám regénye és a belőle készült nagyszerű Menzel-film egyúttal az élet szépségét, az egyszerű örömök nyújtotta boldogságot is megmutatja. A rendező egyszer úgy fogalmazott: a jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz.

Csapatunk elkötelezett abban, hogy a fokozott járványkészültségben is biztonságos közösségi élményt nyújtson. Nálunk az egészségügyi előírásokat betartva, ráadásul nyitott térben, biztonságban mozizhatnak! Vigyázunk egymásra: kézfertőtlenítőt helyezünk ki a mozi bejáratához, illetve nézőinket is megkérjük, hogy maszkkal vagy sállal fedett arccal érkezzenek. A jegyek idekattintva elérhetőek.

Ebben a nehéz időszakban nem szeretnénk megfeledkezni azokról sem, akik az átlagosnál még többet tettek az emberekért: az egészségügyi dolgozókról, rendőrökről, mentősökről, tűzoltókról. A szervezők úgy döntöttek, hogy a Budapest Rooftop Cinema – Mammuttetőn esténként 5 jegyet ingyen biztosítunk a számukra. A kedvezményes helyekre a vetítés előtti napon 18 óráig lehet regisztrálni az info@budapestrooftopcinema.hu emailcímen. A teljes program és további infók megtalálhatók a Budapest Rooftop Cinema web- és Facebook-oldalán.

Szóljon hozzá!