ZETApress

hírportál

Filmpiknik után

Hatalmas siker volt az I. Veszprém-Balaton Filmpiknik. Nyolcezren néztek magyar filmeket a nyárzáró filmes rendezvényen – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

Telt-házas szabadtéri vetítésekkel, igazi vidám, balatoni hangulatban zajlott Veszprémben és Balatonfüreden az első Veszprém-Balaton Filmpiknik. Szeptember 3-5-e között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet – négy tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kis-játékfilm, a teljes Alvilág-sorozat, hat magyar film-klasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm válogatás – vetítettek, a közönség 23 film alkotóival találkozhatott is. A járványügyi előírásokat betartva közel nyolcezer látogatója volt az ingyenes filmes rendezvénynek.

Hangulatos környezetben, közel a Balatonhoz film-klasszikusokat és az idei Mozgókép Szemle díjazott filmjeit ingyenesen nézhették meg mindazok, akik szeptember 3-5-e között ellátogattak az I. Veszprém-Balaton Filmpiknikre. A veszprémi Várban Bagota Béla: Valan című krimijével nyitott és Balatonfüreden a Tagore sétányon Tóth Barnabás az Oscar-short listbe is beválogatott és a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat is elnyert Akik maradtak című alkotásának szabadtéri vetítésével zárult a filmes rendezvény.

A szabadtéri vetítések mind telt-házasak voltak, sőt volt – mint például Bujtor István: Pogány Madonna című klasszikusa -, amit a kordonokon kívül, állva néztek az emberek.

Hartung Attila: FOMO című filmje – mely a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról – két vetítése és az egyetemi szervezésű háttérbeszélgetés is nagy siker volt, közelebb hozta a nézőkhöz, az érintett korosztályhoz és szüleikhez ezt a fontos és aktuális témát. A rendező mellett a nézők találkozhattak László Pannával, a női főszereplővel, aki a Filmpiknik idei arca volt.

Premier előtt volt látható Buvári Tamás: Magdolna című filmje, mely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napját mutatja be. – A vetítés előtt sorok kígyóztak, Veszprém városa láthatóan magáénak érezte a helyi, közösségi összefogással készült nagyjátékfilmet. Szabó Réka sokszoros díjnyertes dokumentumfilmje, A létezés eufóriája vetítése is közel telt-házas volt, ami szépen adta át a stafétát a szeptember 6-án vasárnap kezdődő Táncfesztiválnak – nyilatkozta dr. Muszatics Péter programigazgató.

Till Attila volt a Filmpiknik házigazdája, aki több közönségtalálkozó mellett a szombat délelőtti Mozi a járvány idején című szakmai konferencia moderátoraként is közreműködött, ahol producerek és filmforgalmazók kerestek válaszokat a gyökeresen új helyzet legaktuálisabb kérdéseire.

Ez egy nagyon fontos találkozás, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa program most először találkozott a magyar filmmel. Ez azért lényeges, mert a magyar film Budapestről ritkán tud elszökni. Ez a szökési kísérlet igazán jól sikerült, hiszen sok élménnyel gazdagodhattunk itt Veszprémben és Balatonfüreden. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet, illetve a magyar mozgókép ágazat közötti kapcsolat tovább fejlődjön, hiszen nagyon jó lenne eljutnunk úgy 2023-ig, hogy minél többen találkozzanak a magyar filmmel. Szeretnénk, ha a Filmpikniknek köszönhetően egy magyar Cannes születne – hangsúlyozta záróbeszédében Káel Csaba filmügyi kormánybiztos.

Szóljon hozzá!