ZETApress

hírportál

Nálunk forgat az Arte

Magyarországon forgatja Mahler-filmjét az Arte. A címszereplő a francia-magyar kettős állampolgárságú Philippe de Chalendar, aki a forgatást megelőzően március 19-én, pénteken, Szombathelyen vezényel ? tudatta Kund Laura.

Májusban kezdi meg Magyarországon az Arte a Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából készülő életrajzi film forgatását. A strasbourg-i székhelyű német-francia tévé-csatorna nem véletlenül választotta Magyarországot forgatási helyszínként: Gustav Mahlert mindössze huszonnyolc évesen a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatójává és vezető karmesterévé választották, és megkérdőjelezhetetlenül kalandos életének ? mely fantasztikus forgatókönyv alapanyag ? meghatározó részét töltötte itt.

A film további különlegessége a Mahlert alakító karmester személye. Philippe de Chalendar azon külföldi művészek egyike, akik ? miután egyszer alkalmuk nyílt hazánkban dolgozni ? soha többé nem tudtak igazán elszakadni Magyarországtól: tíz éve él itt. Karrierjét szólócsellistaként kezdte ? azonban első ízben karmesteri minőségben érkezett hozzánk. Bár már abban is felfedezhetünk némi sorsszerűséget, hogy karmesteri tevékenységét egy beugrással, pont egy magyar zeneszerző művének (Bartók: Csodálatos Mandarin) vezényletével kezdte Nancy-ban, az Orchestre Symphonique et Lyrique élén.

Első Magyarországi élménye épp Szombathelyhez köti, ahol a Bartók Fesztivál karmester-mesterkurzusán vett részt. Ekkor vezényelte első alkalommal a szombathelyi zenekart, s itt Szombathelyen ismerte meg magyar feleségét is. Ide tér vissza vezényelni idén márciusban: ismét együtt dolgozik a Szombathelyi Szimfonikus zenekarral, akikkel ? 2001 novemberében ? végigturnézta Franciaországot a francia-magyar évad keretében.

Saját elmondása szerint ? bár jelenlegi meghívását nem tudja, kinek köszönheti ? nagyon hálás érte. Alig várja a márciusi közös fellépést, hiszen nem csupán a darabválasztás kiemelkedően jó, de az eseményhelyszín is különleges. S mi az, ami még tíz év után is mindig csodálkozásra készteti Magyarországon? A magyar közönség bőkezűsége a tapsot illetően. ? A vastaps egyedülálló magyar jelenség és sehol a világon nem adja a közönség olyan nagyvonalúan ? vallja ?, mint itt.

Szóljon hozzá!