ZETApress

hírportál

Idén is lesz Francia Filmnapok

Idén immár tizenegyedik alkalommal, a hagyományoknak megfelelően április 16-a és 25-e között tartják a Francia Filmnapokat. Esetleg még kiegészülhet a jelenleg tervezett program, de az már bizonyos, hogy Budapest mellett Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött és Kecskeméten nézheti meg a közönség a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A Francia Filmnapok célja, hogy a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmalkotásokból, egy premier előtti programsorozat keretében ízelítőt adjon. A rendezvény mindig az alkotók ? rendezők és színművészek – személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket.

Idén nyolc filmalkotással jelentkezik a Francia Filmnapok. A hazákban is ismert Alain Chabat látható a híres video-klipp rendező, Michel Gondry romantikus vígjátékában, Az álom tudományában, míg Catherine Deneuve játszik a Kék papagáj című drámában, és nagy várakozás előzi meg Géla Babluani alkotását, a tavalyi Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját elnyert A 13-as-t.

Különleges csemegének ígérkezik a Transylvania, melyben egy francia lány sorsán át az Erdélyben élő román közösség életébe is bepillantást nyerhetünk. A Majdnem bombanők című filmben négy fiatal lány a táncon át tanulja meg, mi az érzékiség és a szerelem, míg a Quelques jours en septembre című alkotás igazi sztárparádét vonultat fel: Juliette Binoche mellett John Turturro, Sara Forestier, Tom Riley és Nick Nolte alakítják a főbb szerepeket.

Daniel Auteuil két filmben is főszereplő: a Topmodell a barátnőm című vígjátékban egy milliárdost alakít, aki egy szupermodellel csalja látszólag depressziós feleségét (Kristin Scott Thomas), míg a L’ Entente cordiale című akció-vígjátékban Christian Claviervel az oldalán botcsinálta titkos ügynök. A Párizs-London tengelyen mozgó filmben még John Cleese is feltűnik. Az Örökmozgó mozi a Francia Filmnapok alkalmából Daniel Auteuil retrospektív sorozatot szervez.

Egy másik retrospektív programmal is kiegészül az idei Francia Filmnapok programja. Azon túl, hogy Otar Iosseliani legújabb filmét, az Őszi kertek című vígjátékot is megtekintheti a közönség, a rendező korábbi alkotásaiból vetítés-sorozat látható majd a Szindbád moziban.

Szóljon hozzá!