ZETApress

hírportál

Fődíjas a Bibliotheque Pascal

Hajdu Szabolcs legújabb filmje, a Bibliotheque Pascal négy díjat is elvitt a 41. Magyar Filmszemlén. Megnyerte a fődíjat, az Arany Orsót, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díjat és az Országos Diák-zsűri Zöld Holló-díját is, míg a film operatőre, Nagy András kapta a Szemle Operatőri díját.

A film február 11-21-e között a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciójában mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt, és március 18-ától vetítik majd a hazai mozik. Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmjét, a magyar-német koprodukcióban készült 111 perces Bibliotheque Pascalt, a 41. Magyar Filmszemlén láthatta először a közönség, ahol minden előadása telt házzal futott.

A Bibliotheque Pascal ? mely a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a mese és a valóság határán játszódó története ? a Filmpartners és a Katapultfilm produkciójában készült, producerei Angelusz Iván, Kovács Gábor és Andras Hamori. Elkészítésében részt vett a Gilles*Mann Filmproduktion, a Sparks és az M&M Film, fő támogató a tv2 és az Eurimages. A főszerepekben Török-Illyés Orsolya és Hajdu Lujza mellett olyan neves román színművészek láthatóak, mint Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Ion Sapdaru.

A film négy díjat is elvitt a 41. Magyar Filmszemlén: megnyerte a fődíjat, az Arany Orsót, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját és az Országos Diákzsűri Zöld Holló-díját is, míg a film operatőre, Nagy András kapta a Szemle Operatőri-díját.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, a ?90-es évektől színészként dolgozott. 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díját nyerte el. A szintén a Katapult Film és a Filmpartners produkciójában készült Fehér tenyér című második mozifilmjét 2006-ban a Cannes-i filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek, itthon pedig a Szemlén neki ítélték a Legjobb rendező, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját és a Közönségdíjat is.

Nagy András munkáját is többször értékelte már díjjal a Magyar Filmszemle: 2004-ben Fésös András: Balra a Nap nyugszik című filmjéért kapta meg a Legjobb Operatőr-díját, míg 2006 Mundruczó Kornél: Johanna című alkotásáért és Hajdu Szabolcs: Fehér című filmjének fényképezéséért szintén ő nyerte a Legjobb Operatőr-díját.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bibliotheque Pascal | ZETApress

Szóljon hozzá!