ZETApress

hírportál

Bibliotheque Pascal

Mona Paparu magyar nemzetiségű román állampolgár. A Fekete-tenger partján megismerkedik egy szökött fegyenccel, aki túszként fogva tartja. Viorel műveletlen, ostoba fickó, de gazdag képzelete és egyszerű érzelmei hatással vannak a lányra ? láttuk tegnap a BIBLIOTHEQUE PASCAL című 111 perces filmben, a Kinó moziban.

Az éjszakát együtt töltik, de a rendőrség másnap kioltja a menekülni próbáló Viorel életét. Mona és Viorel kapcsolatának gyümölcse egy leánygyermek, akit Mona Vioricának keresztel. Mona egyedül neveli hároméves kislányát, és vásári bábelőadásokkal tartja el magát. Az egyik előadáson találkozik édesapjával, Gigi Paparuval, akit évek óta nem látott. Paparu megkéri Monát, hogy kísérje el őt Németországba, ahová egy műtétre kell utaznia. Mona rááll, Vioricát pedig távoli rokonára, Rodica jósnőre bízza.

Amikor megérkeznek egy németországi állomásra, kiderül, hogy Paparu valójában prostituáltakkal kereskedik, és hogy lerója tartozását két veszélyes emberkereskedőnek, otthagyja nekik Monát, aki végül Angliába kerül egy bizonyos Pascalhoz, a Bibliotheque Pascal nevű irodalmi kávéháznak álcázott bordélyház tulajdonosához.

Eközben a gyámhatóság elveszi a nagynénitől a kislányt. Amikor Mona végül visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film Mona Paparu beszámolója: utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának története.

Hazai bemutató jövő csütörtökön a Szuez Film Kft. forgalmazásában. Díjai a 41. Magyar Filmszemlén: Arany Orsó, Gene Moskowitz-díj, Országos Diákzsűri Zöld Holló-díj, valamint Nagy András kapta a Szemle Operatőri díját. A film támogatói: Magyar Mozgókép Közalapítvány, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Eurimages, tv2, Paksi Atomerőmű Zrt, Nemzeti Kulturális Alap, Szerencsejáték Zrt, Raiffeisen Bank, Audi, MEDIA, Europcar.

Szóljon hozzá!