ZETApress

hírportál

Szabolcs Berlinben

Hajdu Szabolcs legújabb filmjét, a BIBLIOTHEQUE PASCAL-t az idén 60. születésnapját ünneplő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Fórum szekciójába, ahol évről-évre a leginnovatívabb filmek mutatkozhatnak be. Berlin előtt a film a februári 41. Magyar Filmszemlén versenyez, március 25-étől pedig országosan vetítik majd a hazai mozik.

Az idén 60. születésnapját ünneplő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciója meghívta Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmjét, a Bibliotheque Pascal-t, mely így február 11-21. között mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt. A magyar-német koprodukcióban készült 111 perces alkotás itthon először a 41. Magyar Filmszemle Verseny szekciójában lesz látható február 2-8. között, országosan pedig március 25-étől vetítik majd a hazai mozik.

A Bibliotheque Pascal című film a Filmpartners és a Katapultfilm produkciójában készült, a Gilles*Mann Filmproduktion, a Sparks és az M&M Film részvételével, a tv2 és az Eurimages támogatásával. A főszerepekben Török-Illyés Orsolya és Hajdu Lujza mellett olyan neves román színművészek láthatóak, mint Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Ion Sapdaru. A Berlinale keretei között megrendezett Fórum az innovatív, avantgarde filmek bemutatkozásának legfontosabb és nagy hagyományokkal rendelkező eseménye. Utoljára 2004-ben szerepelt magyar film a Fórumban, Fliegauf Benedek: Dealer című alkotása.

Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, a ?90-es évektől színészként dolgozott. 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb első-film díját nyerte el. Fehér tenyér című második mozifilmjét a Cannes-i Filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek és jelentős fesztiválsikerekkel párhuzamosan számos külföldi mozi is műsorra tűzte. A Bibliotheque Pascal a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fődíjas a Bibliotheque Pascal | ZETApress

Szóljon hozzá!