ZETApress

hírportál

Tudományos ismeretterjesztés

A filmszemle utolsó előtti napján, ma tartotta értékelő ülését a tudományos-ismeretterjesztő filmes zsűri, melynek tagjaiként Bálványos Huba grafikusművész, Török Zoltán rendező és Pölöskey István televíziós szerkesztő összegezte benyomásait a beérkezett pályamunkákról.

Összesen 36 alkotás nevezett idén e kategóriában, ebből hetet választott ki a versenyre a háromtagú versenybizottság. Az értékelés folyamán Török Zoltán filmes szemmel elsősorban a pályamunkák képi világát, formanyelvét, történetvezetési módjait vizsgálta, és bevallotta, hogy korábban sokkal rosszabbra számított: elmondása szerint a filmek többsége igényességre törekedett, érdekes beállításokra épült, fejlett kameramozgató eszközökkel és világítással dolgozott. A filmek témaválasztását magyar viszonylatban pozitívnak találta, de a külföldön is sokat dolgozó rendező véleménye szerint egyik sem állná meg a helyét az ország határain kívül.

Pölöskey István az előválogatásról elmondta, hogy számos zseniális témát feldolgozó film érkezett, viszont a képi, hangi, elbeszélői megvalósításban messze elmaradtak az elvárt színvonaltól. A témákat illetően Török Zoltán elárulta, hogy a felhozatalban szép számban akadt természetfilm, történelmi film és portré is, melyek kissé elmosták a határokat a dokumentumfilm és az ismeretterjesztő film között, de komoly, műszaki jelenségeket bemutató alkotások nem sűrűn bukkantak fel a kínálatban, amit ő hiányolt. A rendező-operatőr utalt arra is, hogy a jövőben szűkíteni szeretnék a mezőnyt, és hozzátette, hogy szerinte a tudományos-ismeretterjesztő filmek aranykorukat élik: ezt bizonyítja a számtalan népszerű televíziós csatorna és a filmek internetes népszerűsítése.

A nyilvános ülés végén a zsűri tagjai egyetértettek abban, hogy a már korábban felmerült ötlet, az ismeretterjesztő filmek tudományos filmekkel való összevonása értelmetlen lenne, mert a jóval nagyobb számú, erős üzenetű dokumentumfilm mellett ezek az alkotások komoly hátrányban lennének a versenyt illetően.

Szóljon hozzá!