ZETApress

hírportál

NATO-kiállítás a SZIE-n

A Szent István Egyetemre érkezett a Magyarország 20 éve a NATO tagja című vándorkiállítás, melynek keretében a Honvédelmi Minisztérium bemutatja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tevékenységét és azon belül Magyarország szerepvállalását.

A kiállítást prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának fő-osztályvezetője és dr. Palkovics László rektor nyitotta meg ma 10 órakor az Egyetem Gödöllői Campusán. Fotóink Balázs Gusztáv felvételei.

2019-ben emlékezünk meg a NATO megalakításának 70. és hazánk Észak-Atlanti Szövetséghez történő csatlakozásának 20. évfordulójáról. Magyarország ? Csehországgal és Lengyelországgal együtt ? 1999. március 12-én csatlakozott a NATO-hoz, s az eltelt időszakban a globális biztonságpolitikai helyzet változásának következtében újra megerősödött a NATO és az egyéb védelmi szervezetek szerepe. A 20 éves évforduló alkalmából a Honvédelmi Minisztérium hazánk NATO-csatlakozásának és tagságának főbb mérföldköveit bemutató fénykép-kiállítást szervezett, melynek keretében a múlt, jelen és jövő összekapcsolódik. A tablókon több száz kép szerepel, amelyek az ország NATO-tagságának történetét mesélik el.

Dr. Palkovics László rektor köszöntőbeszédében elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy az évfordulós kiállítás gödöllői helyszínének az egyetem ad otthont. A Szent István Egyetem társadalmi felelősségvállalása keretében támogatja és népszerűsíti a katonai pályát, a szerződéses és önkéntes katonai szolgálatot, elősegítve ezzel a Magyar Honvédség (MH) toborzási tevékenységét. A HM-mel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötött képzési megállapodás részeként az egyetem gépészmérnöki területen, alap-, mester- és szakirányú továbbképzési szakokon, illetve duális képzésben ösztöndíjas polgári hallgatók és hivatásos tisztek képzését vállalja, Biztonságkutató Központjában Honvédelmi alapismeretek kurzust dolgoz ki. A Szent István Egyetem megtalálta azokat a közös pontokat, melyekkel hozzájárulhat a biztonságos környezet kialakításához, beleértve az élelmezés biztonságát is.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország önként, népszavazáson vállalta, hogy csatlakozik a NATO-hoz. Ez egyáltalán nem volt általános a történelmünkben. Felidézte, hogy a napjainkban ünnepelt 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat ellenére az elmúlt másfél évszázadban, az 1990-es évek fordulójáig kényszerpályák követték egymást. Hangsúlyozta, hogy a békéért és a biztonságért mindenkinek tennie kell. A NATO tagjaként részt veszünk azokban a műveletekben, amelyek a szervezet által vallott értékeket védik szerte a világban. A kormány sok pénzt áldoz a Magyar Honvédség korszerűsítésére, de katonákra is szükség van, akik ezeket az eszközöket működtetik.

A megnyitót követően Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó vezető-helyettese mutatta be Szenes Zoltán ? Siposné Kecskeméthy Klára: NATO 4.0 és Magyarország, 20 év tagság ? 30 év együttműködés című kötetét. A megnyitón közreműködött a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekar Ostrinato Brass együttese.

A tárlat a 2019. évben Budapesten és vidéken a Honvédelmi Minisztériummal együttműködő felső- és középfokú intézményekben, valamint a nagyobb helyőrséggel rendelkező vidéki városokban kerül bemutatásra a Magyar Honvédség képességeit bemutató programok kíséretében.

A Szent István Egyetem a 2018/19-es tanév elején együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztériummal, valamint a Magyar Honvédség Logisztikai Központjával. Az együttműködés a toborzásban, az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítésében, az oktatási feladatok végrehajtásában, duális képzések indításában, kutatási és tudományos tevékenységben, valamint közös projektek kidolgozásában valósul meg. A felsőoktatás és a honvédelem együttműködése azért is fontos, mert a magas színvonalon működő egyetemek a tudomány és a kutatás motorjaiként új képességekkel növelhetik az ország biztonságát. A magyar fegyveres erők modernizációja mellett elengedhetetlen a honvédség bekapcsolódása a civil kutatásokba és oktatásba.

Szóljon hozzá!