ZETApress

hírportál

Krisztina nem jött meg

Írország magyar szemmel című kiállítás megnyitójára invitált ma délutánra a Jókai Klub honlapja. A lelkes közönség meg is érkezett, csak épp az alkotó maradt távol. Mint a villában megtudtuk, a művésznő tegnap rakta fel a falra képeit, s akkor döntötte el, hogy mégsem tart megnyitót.

Kár, hogy Ary Krisztina otthon maradt. Megkérdeztem volna tőle, mikor volt Írországban, hogyan élt ott és mivel foglakozott a másfél év alatt? Helyi lapnak dolgozott-e, vagy Magyarországra tudósított. A falon lévő mintegy harminc kép láttán úgy véltem, hogy alaposan bejárta a zöld szigetet.

Képei közül engem a Séta az óceán(ban) című ragadott meg, melynek hőse a vízen jár. Remek kompozíció, szellemes cím. Olyan, ami egy képszerkesztőtől elvárható. Kár, hogy túlzott szerénysége megakadályozta abban, hogy személyesen is jelen legyen a kiállítás látogatói között!

50 év francia plakátjai

Már csak egy napig láthatjuk a Budapest Galériában a francia plakátművészet remekeit. A Francia Intézet szervezésében január közepén megnyitott tárlat az utóbbi ötven év munkáit öleli fel. A művészi plakátok egyébként is Franciaországban születtek még a XIX. század vége felé, s ezek fejlődtek tovább az 1920-as évek környékén. Az 1968-as májusi forradalom plakátjai további példával szolgáltak az egész világnak. Ekkor született meg az új francia iskola is, melyből a Szabad sajtó úton láthatunk ízelítőt holnapig.

Szóljon hozzá!