ZETApress

hírportál

Imre nálunk, belvárosban

Ma délután a Kieselbach Galéria bemutatta Bukta Imre: Nálunk, vidéken című kiállítását és azonos című új képeskönyvét. A sajtóbemutatón Kieselbach Tamás bevezető mondatai után Lévai Balázs beszélgetett a művésszel, majd megkóstolhattuk szülőfaluja borait és süteményeit. Fotóink Katona Lucia és Lantai József felvételei.

A kötetben Bukta Imre művei mellett Földényi F. László, Feuer András, Jerger Krisztina, Kollár Lajos, Kónya Réka, Kozák Gábor, Pataki János és Szirtes János képzőművész Bukta Imréről, illetve Bukta Imréhez szóló írásai olvashatók. A kiállítás ? élő performansszal egybekötve ? a 17 órai zártkörű koccintás után 19 órakor nyílik meg és három hétig tart nyitva.

Maradjunk annyiban, hogy jelenleg Bukta Imre a legelismertebb kortárs képzőművész és Budapesttől 130 km-re keletre, Heves megye déli határán fekszik Mezőszemere. Bukta Imre ma is ott él, fest, dolgozik, és nagyon úgy tűnik, nemcsak fizikailag találta meg ott a helyét, hanem spirituálisan is. A mai magyar vidék nem éppen festői világ, közel hajolva hozzá semmi nem látszik például a Budapestről elképzelt falusi kurzusromantika idilljéből, viszont annál több Bukta személyes hitelességéből ? ő ismeri és szereti is ezt a nem éppen festői világot.

Jerger Krisztina művészettörténész ? a kötetbe írók egyike ? egy korábbi kiállítás megnyitójában utalt arra, hogy ha ma nem valóságshow-k léptek volna a társadalom leíró szociológia helyére, talán Bukta Imre sem festő, hanem szociológus lenne. Nyelvezete a festményektől a legkorszerűbb technikákig terjed, mindezeket egy cél érdekében alkalmazza, Mezőszemerére pedig úgy tekint, mint egy vizuális univerzumra, aminek kifogyhatatlan motívumait úgy jeleníti meg, hogy a világ legrangosabb kiállítótermeiben is értik.

Bukta Imre 1952-ben Mezőszemerén született, ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőszakos mestere. Művészetét négy évtizede övezik elismerések, 1980-ban, ’88-ban és ’99-ben, összesen háromszor képviselte Magyarországot a Velencei Képzőművészeti Biennálén. Munkácsy-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, 2009 óta Palládium-díjas, 2010-ben a Heves Megyei Prima-díjat, 2016-ban pedig a Prima-díjat kapta meg. Civilben helyi társadalmi szerepvállalásával küzd faluja és a kistérség fejlődéséért, 2001 óta nyaranként művésztelepet is működtet itt.

A most nyíló retrospektív kiállítás az utóbbi idők legátfogóbb Bukta tárlata, ahol teljes képet kaphatunk Bukta Imre primer környezetére és emlékeire épülő, egyszerre karakteres, mégis melankolikusan lírai világról. A Kieselbach Galéria termeiben és a vele egy időben megjelenő könyvben korai műveket ugyanúgy láthatunk majd, mint újakat, a kisebb és nagyobb termek lehetővé teszik, hogy megmutathassuk azt a sokszínű és gazdag változatosságot, ami Bukta Imre világát jellemzi.

Szóljon hozzá!