ZETApress

hírportál

Grafikák a Lépcsőházban

Benkő Sándor, 85 éves grafikus művész munkáiból nyílt kiállítás ma délután a Ferencvárosi Művelődési Központ Lépcsőház Galériájában. A földszinttől az első emeletig vezető falalakon, valamint az emeleti folyosón látható képek március 9-ig tekinthetők meg.

Pilaszanovich Irén művészettörténész többször mondta el a méltató szavakat Benkő Sándor tárlatán. Először 2000-ben tette meg ezt a Budapesti Várostörténeti Múzeumban. Akkor még nem beszélhetett a Konecsni György-díjról, melyet a mester csak 2004-ben, a XIV. Országos Tervezőgrafikai Biennálén kapott meg életművéért.

S mit tartalmaz az életpálya? Az alkotó művészeti tevékenységének sokoldalúságát. Készített színházi- és filmplakátokat, a Móra és a Zrínyi Kiadónak könyvillusztrációkat, diafilmeket és kiállítási grafikákat. Harminc évig a cirkuszi plakátokat is ő tervezte. Műveit számos kiállításon is bemutatták már. A fővárosban többek közt az Ernst Múzeum, a Műcsarnok és a Budapesti Kongresszusi Központ is helyet adott grafikáinak.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Fészek Művészklub mellett vidéken sem ismeretlen. Elég csak Székesfehérvárt, Békéscsabát, vagy Sárospatakot említenünk. Hírünket vitte a határainkon, sőt az óceánon túlra is, hisz Lengyelországban, Írországban és az Egyesült Államokban egyaránt kiállíthatta műveit. Mostani tárlatán fantáziájának legújabb színpompás teremtményeit, izgalmas figuráit ismerhetjük meg.

Szóljon hozzá!