ZETApress

hírportál

A Selyemút emlékei

Selyemút kiállításMagyarok a Selyemúton ? a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél című kiállítás nyílt meg tegnap 18 órakor az Ybl Miklós téri Budai Kreatív Házban.

A 2019. január 7-én hétfőig megtekinthető kiállítás Széchenyi Béla és Stein Aurél belső-ázsiai expedícióit idézi fel történeti fotók, korabeli és modern térképek, kiadványok, levelek, feljegyzések, filmek és egyéb dokumentumok segítségével, melyhez számos szakmai tárlatvezetés, előadás és egyéb program kapcsolódik. Ezekről idekattintva találhatók részletes információk. A két magyar felfedező előtt tisztelgő tárlat a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, az MTA KIK Keleti Gyűjteménye, az Ybl Budai Kreatív Ház és a Dunhuangi Kutatóközpont (Dunhuang Research Academy) együttműködésében jött létre ? mondta az esti megnyitón Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója.

Lo Hua-csing, a Dunhuangi Kutatóközpont igazgatóhelyettese hozzátette: a Góbi-sivatag szélén fekvő Dunhuang ma ízig-vérig modern város, amelynek lakói már kevéssé ismerik a település múltját. Ezért is fontosak a nyugati felfedezők feljegyzései, amelyek között kutatva kellemes meglepetésként bukkantak rá a két magyar tudós hagyatékára ? idézte fel a kínai szakember.

Kelecsényi Ágnes kurátor a kiállítást bemutató vezetésen elmondta, hogy gróf Széchenyi Béla ? az akadémiaalapító Széchenyi István idősebb fia ? és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába. A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott.

Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Dunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját. A tárlat magyar, angol és kínai nyelvű feliratai a legfontosabb tudnivalókat foglalják össze, az érdeklődők azonban egy okos-telefonos applikáció segítségével jobban elmélyülhetnek a témában ? közölte Kelecsényi Ágnes.

Déli megállapodás az esti megnyitó előtt

Selyemút együttműködésA tudományos munka elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az MTA KIK, valamint a kínai Dunhuangi Kutatóközpont (Dunhuang Research Academy) tegnap délben az MTA Székház I. emeleti Koncerttermében. A megállapodást Monok István főigazgató és Lo Hua-csing igazgatóhelyettes írta alá. ? Büszkék vagyunk arra, hogy magyar emberek is részt vettek Dunhuang és környékének geológiai, földrajzi, néprajzi, nyelvészeti feltárásában! ? fogalmazott Monok István köszöntőjében. A Góbi sivatag szélén fekvő Dunhuang a Selyemút karavánjainak fontos megállóhelye és ellenőrző pontja volt.

Monok István kitért arra, hogy az Akadémiai Könyvtár alapítása óta folyamatosan gazdagodó Keleti Gyűjteménnyel rendelkezik. Ezen belül számos olyan kézirathagyaték is található, amely a világon egyedülálló. Kína az egyik nagyhatalom, amelynek emlékeit megőrizték a gyűjteményben. Így a gróf Széchenyi Béla által vezetett expedíció (1877?1880) írásos emlékeinek jelentős részét is itt őrzik, emellett Stein Aurélnak (1862?1943) a Selyemút mentén folytatott több évtizedet felölelő régészeti és kartográfiai munkásságának hagyatéka is az intézményben található. A Magyarországon őrzött hagyaték mellett a British Museumban is találhatóak dokumentumok az expedíciókról ? tette hozzá.

A főigazgató szerint, ahhoz, hogy ténylegesen megismerjék, mi van ezekben a dokumentumokban, a magyar szakértők mellett szükség van azoknak a kínai szakértőknek a tudására, akik ott élnek. Ez alapozta meg az együttműködést a két intézmény között ? mondta. Beszámolt arról, hogy a megállapodás keretében augusztusban kiállítást rendeztek Dunhuangban Széchenyi Béla expedíciójának hagyatékából, amelyet helyi anyagokkal egészített ki a kínai intézmény. Jövő májusban pedig nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a dunhuangi emlékekről európai tudományos központok szakértőivel. Ezután digitalizálni fogják Stein Aurél hagyatékát, amely így a világ összes kutatójának rendelkezésére állhat majd. A megállapodás keretében 2020-ban Dunhuangban nemzetközi konferenciát rendeznének, majd 2022-ben a Szépművészeti Múzeum a kínai kutatóközponttal egy nagyszabású kiállítást rendez.

Lo Hua-csing arról beszélt, hogy a Selyemút ? Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal ? a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja volt. Széchenyi Béla 1879-ben vezetett expedíciója eljutott Dunhuang környékére és hozzájárult az emlékek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta elődeinek munkáját. Így az azóta a világörökség részeként számon tartott barlangszentélyek a nagyközönség számára széles körben ismertté váltak. A felfedezések során keletkezett dokumentumok megismerésére, a tudás elmélyítésére hozták létre a megállapodást.

A tájékoztató szerint az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteményének és a PAIGEO Alapítvány közös rendezésében megvalósuló kiállítás a Széchenyi-expedíció 140. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek legújabb-kori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak úttörő szerepet. A tárlat szakmai partnere a Dunhuangi Kutatóközpont.

Szóljon hozzá!