ZETApress

hírportál

Ábránd-e a köztársaság?

Várja a Királyt a HalálA köztársaság ábrándja című kiállítás nyílt meg tegnap 17 órakor a Centrális Galériában, az Arany János utca 32. földszintjén. A 2019. március 3-én vasárnapig látogatható tárlat kurátora: Mink András.

Épp száz éve, 1918. november 16-án kiáltották ki Magyarországon első ízben a köztársaságot. Az évforduló alkalmából a Blinken OSA ? Szabad Európa Rádió Archívum legújabb kiállítása az 1918-ban, 1946-ban és 1989/90-ben létrejött három magyar köztársaság gyökértelenségéről és bukásáról szól. Arra keresi a választ, vajon a köztársasági eszme miért olyan gyenge és sérülékeny a magyar politikai gondolkodásban, és hogyan vezet ez a tekintélyelvű rendszerek újjászületéséhez.

A magyar köztársaságok történetének közös vonása a hiány. Ezért a kiállítás megtekintése a látogató aktív részvételét kívánja: az installációkon a kiállítás egyes fejezetei ? a képek, filmek, dokumentumok ? akkor jelennek meg, ha a látogató elindítja azokat. Az audiovizuális dokumentumok némák, az adott állomáshoz kapcsolódó szövegeket felvételről hallgathatjuk meg Csákányi Eszter színművésznő tolmácsolásában.

Szóljon hozzá!