ZETApress

hírportál

Megújult a múzeum

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október legutolsó napjától látogatható a Szépművészeti Múzeum ? tudatta Herczeg Dóra kommunikációs igazgató. A megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Holnaptól látogatható a felújított Szépművészeti Múzeum. A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték. A felújított múzeum az új állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással várja majd a látogatókat. A megújult múzeum az október 31-ei nyitás napján déltől fogadja a látogatókat.

A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobor Leonardo da Vinci tíz rajzával, valamint az általa inspirált kortársa, Giovanni Francesco Rustici szobraival és antik művekkel együtt tekinthető meg a kiállításon. A Leonardo halálának jövőre esedékes 500. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot Martin Clayton, a windsori Royal Collection grafikai osztályának vezetője nyitotta meg, aki elmondta: Leonardo rajzai lehetőséget adnak betekinteni a reneszánsz egyik legnagyobb géniuszának gondolatvilágába. Az újranyílt múzeum első időszaki kiállításnak helyszíne, a Michelangelo-terem a felújítás előtt évtizedekig galériával kettéosztva irodaként működött, el volt zárva volt a közönség előtt ? mondta Baán László, a múzeum főigazgatója.

A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során felújították a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületes felújításon átesett és raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

A látogatók két szakaszban vehetik majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan zárnak be a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója ? visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez ? gyökeresen átalakul: több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a XVIII. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

Mindezekkel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása ? ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig ? felköltözik a Várba, ahol így az elmúlt több mint két évszázad magyar és nem magyar képzőművészeti alkotásai együtt lesznek láthatók a Magyar Nemzeti Galériában, 2019 elejétől. A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Új Nemzeti Galéria épülete pedig a tervek szerint 2021 végére készül el.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció a Román Csarnok mellett érintette többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, amely az elmúlt évtizedekben átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően csaknem 2000 m2-nyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját és a műtárgy-raktáraknak is mintegy félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete története során már több kisebb részleges rekonstrukción átesett, de a nyugati, úgynevezett Román-szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A munkálatok középpontjában álló, a múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokot több mint 70 éve nem láthatta a nagyközönség. A felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták. A Liget Budapest projekt keretében megoldódik az évtizedek óta hányattatott sorsú gipszmásolatok sorsa is: a műtárgyak a felújítás alatt álló és jövőre megnyíló komáromi Csillagerődbe, valamint a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd.

[youtube]https://youtu.be/xWegW1EO2WE[/youtube]

Hosszú évtizedek után végre megtörtént a Szépművészeti Múzeum épületének csaknem teljes műszaki modernizációja is, többek között kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerülnek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését, és ezen túl megtörtént az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is. Mindezekkel párhuzamosan új elektromos hálózatokat és klímarendszereket építettek ki, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új személy- és teherlifteket állítottak be, valamint a modern műtárgy-szállításnak megfelelő expedíciós folyosókat is kialakítottak. Mindeközben a múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént. A felújítás során mintegy 11 ezer mÂł földet mozgatnak meg, 2700 m3 beton, 300 tonna betonacél, 900 m2 falazat, 7100 m2 vakolat, 3000 m2 acélszerkezet, 1800 m2 üvegtető, 1100 m2 üvegfal, 300 ezer folyóméter erős- és gyengeáramú kábelezés és 16 ezer folyóméter gépészeti vezeték kerül beépítésre. E mellett 19 ezer m2 burkolat készült és 38 ezer m2 felületet festettek le.

Ez év végéig elkészül a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese is, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű feltételeket és technikai hátteret. Szintén itt kap majd otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, amely a Szépművészeteiben és a Nemzeti Galériában zajló tudományos munkájához nyújt majd segítséget.

Szóljon hozzá!