ZETApress

hírportál

Common Jam 5 a Ráday utcában

Common Jam 5Common Jam ökotudatos gasztrokiállítás nyílt már 5. alkalommal tegnap 18 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. A tárlat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 19-én péntekig látható.

Évek óta hagyomány a 2B Galériában, hogy a nőművészekből álló alkotóközösség ? Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Szabó Eszter Ágnes, Szilágyi Csilla, Boldizsár Zsuzsa, Syporca Wandhal és Karai Györgyi ? festményeket, installációkat, grafikákat, fanzinokat, textil-és üvegmunkákat állít ki. A befőzéstől a dzsemkészítésen át 2018-ra a képzőművészet és design határterületén megjelenő termékfejlesztésig jutottak az alkotók, és ez egy újabb lépést jelent az utcai gyümölcsök művészeti feldolgozásában. A kiállítás megnyitó, egyben a Budapest Street Fruit Bonbon termékbemutatója is lesz.

A művészek Pest környéki, útszéli, elhagyott almafák termését szüretelik le. Tevékenységük fontos üzenete a kárba vesző, mások által nem hasznosított gyümölcs hasznosítása, a termőfák megbecsülése, az ökologikus szemlélet. Ezt a művészeti ágat olyan külső tényezők is befolyásolják, mint az időjárás, így az októberi kiállításra most először, már a legkésőbbi őszi gyümölcsből készült meglepetéssel készülnek.

Évről-évre új területeket járnak be, új fákat fedeznek fel, majd a begyűjtött termésből a kiállítás látogatóival együtt dzsemet készítenek a 2B Galéria terében. Ebben az évben a budai Dózsa György téri birsalmafa termését szüretelték le. A kiállított munkák és a közösségi tevékenység szoros egységet képez, együttes műalkotás értelmezését kínálják fel számunkra. A program záróeseményeként egyfajta ?cserepiacként? működve a Ráday utca arra sétáló közönsége nem csak elviheti a megmaradt gyümölcsöt, de az almadzsemért cserébe hozhat is másfajta élelmiszert, amit a művészek jótékony célra, rászorulóknak ajánlanak fel. Ebben az évben a Projekt szlogenjét adó Eat More Art, háztartási betonpecsételő workshop is kíséri a programot.

Funkcionális makett

Functionáli makettBögös Loránd kiállítása fél órával később nyílt meg a 2B galériában. Az október 19-én péntekig látható tárlatot Szelley Lellé nyitotta meg. ? Hogyan tudom elhelyezni magam egy ház életében? Mi az, ami mindabból a jelenlétből láthatóvá válik, amit falak vesznek körbe? Ezen belül a funkciót vagy a funkciótlanságot választom? És mit mutatok meg belőle? Mi más lehet ez, mint a forma funkciója? Egy alternatív valóság alanya vagyok, valahol a periférián. Magamnak beszélek, hogy titokzatos módon ne szakadjon meg a folytonosság. Légüres térben töltöm ki testemmel a rendelkezésre álló hiányt. De valahol azért mégis csak kijelölöm a helyemet. Ez a hely egy vidéki kisváros, valahol középen. A ház, melyben lakom ? mondta el az alkotó.

 

Szóljon hozzá!