ZETApress

hírportál

Újbudai párhuzamok

Bending ParallelsCéline Struger & Szombathy Bálint: Hajlított párhuzamok (Bending Parallels) című kiállítása nyílt meg tegnap 19 órakor Újbudán a Bartók Béla úti K.A.S. Galériában. Az augusztus 3-án péntekig látható tárlatot Vojnits-Purcsár Vító szépművészeti szakíró nyitotta meg.

Céline Struger osztrák művésznő fővárosunkban tölt egy hónapot, miután elnyerte a Budapest Galéria nemzetközi csereprogramjának az ösztöndíját. Ezt az alkalmat kihasználva tervezett közös kiállítást az egymás munkásságát jól ismerő osztrák és magyar alkotó. Szombathy Bálintot a kortárs magyar művészeti életben alkotóként és elméleti szakértőként betöltött jelentős szerepe elismeréseként 2018-ban Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki.

A sokoldalú Struger elsősorban szobrászati-plasztikai művészeti produkciója révén mutat rokonságot Szombathy bizonyos korai munkáival, elsősorban a ’70-es évek elején a városi környezetben fotózott alaktanulmányaival. Ilyen a Városjelek (Signs of the City) című katalógus, MűvészetMalom (ArtMill) Szentendre, 2012. Struger úgyszintén alkalmaz talált plasztikai elemeket, miközben alkot is hasonlókat. Műtárgyainak formakultúráját a valós környezet inspirálja.

Céline Struger multimediális- és rezidenciaművész 1982-ben született Klagenfurtban. A bécsi Iparművészeti Egyetemen és az amszterdami Gerrit Rietveld Academie szépművészeti-kerámia szakán végezte tanulmányait. Munkái Magyarországon megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében, hazájában pedig Villach és Bécs városának a tulajdonában.

Szóljon hozzá!