ZETApress

hírportál

Rejtett fény Ferencvárosban

Rejtett fény FerencvárosbanNiran Judit és Kósa Gergely: rejtett fény / אור גנוז / hidden light című kiállítása nyílt meg tegnap este a ferencvárosi 2B Galériában. A tárlat július 10-én keddig látogatható a Ráday utca 47-ben.

? Próbáltam összekötni az ornamens és a fény együtteséből keletkező káprázatot itt nálunk, a Bulcsú utcai bérház (egykori csillagos ház) IV. emeletén. A gesztus kiindulópontja a gang tisztítására végzett mozdulatok ? a felmosás folyamata volt, amelyet irányok, folyások, mértékek, súlypontok határoztak meg. Lenyűgözött a zománclap faktúráiban visszatükröződő mintás járólapok véletlenszerű kinetikája, a gang mély-sötét, kajla vonalai. A víz, pontosabban a tükröződés kibontotta a gang immanens lépcsőzetes látószögét. A gesztus (vízfröcskölés) pillanatában a vízmolekulák apró, ovális formákra oszlottak szét. A kialakult csoportozatokba rendeződő cseppformák pár perc alatt már el is tűntek, akár csak a ház gondterhelt története ? mondta Kósa Gergely.

? Mikor e kiállítás fényképeit készítettem, a mesterséges felületek (a fényképek) anyagából előbukkanó rejtett fények szinte eksztatikus örömet váltottak ki belőlem. Semmi nem igazi, gondoltam, ezek mindössze digitális jelek, papír és festék. Mégis, a fényképezés folyamata mintha titok felfedezése lett volna. Mintha a blende kattanásával a fény mögött rejtőző titokhoz jutna közelebb az ember ? a titokhoz, amelyet igazán sosem fejthet meg.

A kiállításhoz címet keresve, rögtön a Zohárra gondoltam. Azonban amikor olvasni kezdtem ezt a fantasztikus könyvet, rádöbbentem, mennyivel mélyebbek és titokzatosabbak e szövegek annál, amit fényképekkel létrehoztam. Még most is, ahogy ezt írom, úgy érzem, nem rendes dolog nem tisztességes és helyénvaló e titokzatos szövegeket fényképeim hétköznapi művészetével társítani. De a társítás már megtörtént: a fejemben, képzeletemben, az álmaimban, és másfelől viszont az sem volna rendes dolog, ha nem adnám tovább ezt az élményt. Íme az alábbi a kontextusukból kiragadott szövegek a legjobb esetben is csak sejtetik a Zohárban rejlő fantáziát, költői invenciót és misztikát. A misztikus gondolkodás természeténél fogva e fordítások csak halvány megközelítései az eredeti gondolatnak ? mondta Niran Judit.

Szóljon hozzá!