ZETApress

hírportál

Múzeumok családi éjszakája

Mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal regisztrált eddig az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek kiemelt tematikája a családok évéhez kapcsolódóan: Ami összeköt: család és kultúra, a rendezvény 2018-as fővárosa pedig Pécs, ahol ennek megfelelően ugyancsak gőzerővel készülnek már az eseményre.

Az ország legnagyobb kulturális eseményére másfél hét múlva kerül sor. Az idei a 16. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak tavaly összesítve a résztvevő intézmények. Az előzetes becslés szerint ez a szám idén is legalább ilyen magas lesz.

A programokról részletes információ weboldalukon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely EVENT@HAND MUZEJ címen tölthető le ingyenesen a támogatott szoftverboltok kínálatából. A fővárosi programokról az ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája programfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők ? jelentette be Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a délelőtti sajtótájékoztatón az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjteményben.

A Családok évéhez kapcsolódva a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt témája idén Ami összeköt: Család és Kultúra, lehetőséget adva arra, hogy az intézmények reflektorfénybe állítsák a birtokukban lévő alkotások jeles családokhoz, dinasztiákhoz köthető darabjait, vagy azokat a famíliákat, melyek szerepet játszottak gyűjteményük életre hívásában, megőrzésében, gyarapításában. Emellett családi programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is felhívják a figyelmet arra, hogy szülők, nagyszülők, gyerekek együtt is elmélyedhetnek az intézmények kínálta programkavalkádban.

Az idei esemény fővárosában, Pécsett az intézmények hagyományosan a családoknak szánt programjai között ez alkalomból olyan kulturális elemekkel várják a látogatókat, melyek a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó, legendás famíliái köré épülnek. így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A minden korosztályt megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés interaktív, élményközpontú módszerekkel történik: családfa vetítéssel, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetésekkel, játszóházakkal.

Idén Oláh Gergő népszerűsíti az esemény arcaként a rendezvénysorozatot. Az énekes, zeneszerző, aki saját műfajában a legjobbak között van, nyitott a társművészetek befogadására is. Ezért idén tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt ? helyenként a családjával ?, hogy a június 23-ai Múzeumok Éjszakáján már számos saját élménnyel gazdagabban számolhasson be kulturális kalandjairól, és ajánlhassa azokat a nagyközönségnek. Gergő látogatásairól izgalmas kisfilmek is készültek, melyeket a Facebook-on követhetünk.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag a tavalyi évhez hasonlóan 1700 forint, a gyermek karszalag (6-tól 18 éves korig) 800 forint, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is. Akárcsak tavaly, most is lehet az interneten is karszalagot, illetve pólót vásárolni, így kényelemesebben lehet belépőhöz jutni, a karszalag árával pedig támogatni lehet azt a fővárosi intézményt, amelyet a vásárlásnál megjelölünk.

A budapestiek számára ismét lehetőség nyílik a környezettudatos közlekedésre: idén is közlekedhetnek elektromos autóval a látogatók, melyet a GreenGo jóvoltából féláron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak aznap. Ahogy már megszokhattuk, hét vonalon üzemelteti a BKV múzeumi körjáratait, emellett kedvezményesen vehetünk negyedéves BKK MOL BUBI bérletet. A kisebb intézményekhez a három útvonalon közlekedő elektromos kisautó körjáratokat is érdemes igénybe venni. A MÁV most is 50%-os kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából több nagyvárosba a Múzéjre utazóknak. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, médiapartnere az MTVA ? melyet Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója képviselt délelőtt ?, kiemelt partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ számára fontos hozzáadott érték, hogy az esemény a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett utazásra is ösztönöz ? mondta Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális stratégiáért felelős igazgatója. A rendezvénysorozat emellett tökéletesen illeszkedik az MTÜ immár negyedik belföldi forgalomélénkítő kampányához, hiszen az kifejezetten az ország kulturális kincseinek és rejtett értékeinek bemutatására koncentrál. A Múzeumok Éjszakájával közös kampány emiatt az MTÜ aktuális belföldi kampányához kapcsolódóan épült fel, melyre hasonló vizuális koncepciót alkalmazott, ugyanakkor a rendezvényre szabva a megjelenést: közterületi reklámokkal, online és nyomtatott sajtóhirdetésekkel, valamint social média aktivitásokkal támogatja, hogy minél többen vegyenek részt a Múzeumok Éjszakáján.

A sajtótájékoztatón az Ever Blue (minden kék) színeiben három jókékű lány divatbemutatóját is láthattuk Eliza Bliss hegedűjátékával kísérve. Az esemény helyszínén a Goldberger-család kékfestő manufaktúrájából lett textilgyár történetén keresztül betekintést nyerhettünk egy titokzatos technológiába, mert a sajtótájékoztatót követően Népessy Noémi igazgatónő és kollégái exkluzív tárlatvezetésén vehettünk részt.

Szóljon hozzá!