ZETApress

hírportál

Omnibuszok Zugligetben

Ismét időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében Az omnibuszok világától a 291-es buszig ? Zugliget közlekedéstörténete címmel tegnap nyílt új időszaki kiállítás a zugligeti Lóvasút Kulturális Rendezvény Központban.

A tárlatban most először látható számtalan régi fotó és eredeti tárgy. Az eseményt Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban. ? A kiállítás Zugliget példáján keresztül arra is felhívja a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés fejlesztése milyen jelentős mértékben hat egy város, vagy városrész formálódására. A Múzeum múlt héten a Duna-hidak témájában nyitott új időszaki kiállítást, most a zugligeti villamosok kapcsán mutatja be a budapesti közlekedés fejlődésének komplex történeti aspektusait ? mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón.

Az autentikus helyszínen, a tavaly megnyílt Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban, az egykori lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében megnyílt kiállításon a XII. kerület, szorosabban Zugliget közlekedéstörténete elevenedik meg térképeken, archív fényképeken, járműmodelleken és eredeti tárgyakon keresztül. A XIX. században Budán erre közlekedett elsőként omnibusz, majd lóvasút azzal a céllal, hogy a kirándulók a városból gyorsabban és kényelmesen kiérhessenek a szabadba. A technikai fejlődés eredményeként a századfordulón már villamossal lehetett ide utazni.

A környéken működik 1874 óta Európa harmadik fogaskerekű vasútja, 1949-től a Gyermekvasút (korábban Úttörővasút), valamint a volt villamosvégállomástól a János-hegyre tartó Libegő. Az 1970-es években megszüntetett villamos helyett a Moszkva tértől Zugligetbe trolibusz járatokat terveztek, azonban maradt a villamospótló, majd állandó jellegű ? napjainkban mind sűrűbb ? autóbusz. Ezt a másfél évszázadot mutatja be a Közlekedési Múzeum és a Hegyvidék Helytörténeti Gyűjteményének közös kiállítása. A kiállítás szeptember 30-án vasárnapiig látogatható a XII. kerületi Zugligeti út 64-ben.

Szóljon hozzá!